Reorganisatie voor modegroep FNG

Modegroep FNG, het moederbedrijf van onder meer Miss Etam, gaat de Belgische activiteiten reorganiseren. Voor diverse FNG vennootschappen is ook bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. De modegroep meldde dit vorige week in een persbericht. Binnen de reorganisatie valt het sluiten van 47 winkels.

Van de 47 winkels zijn er dertig van de merken Brantano, Boutik by Brantano en Concept of Fashion. Alle zeventien winkels van Fred & Ginger en Ginger gaan dicht. Ook het hoofdkantoor in Mechelen wordt gereorganiseerd. Ongeveer 25 procent van de werknemers in België kunnen door het herstelplan hun baan verliezen, zo is te lezen in het plan. Het gaat om 287 medewerkers.

Nederland blijft dit keer buiten schot. In oktober vorig jaar verdwenen er vijftig banen doordat alle kantooractiviteiten werden gecentreerd op één plek, op het kantoor in Diemen. In januari maakte FNG bekend dat alle winkels van Promiss en 38 filialen van Steps in Nederland dichtgaan. Dat is inmiddels gebeurd.

Het financiële resultaat over 2019 is de aanleiding voor de herstructurering. Vorig jaar leed het modeconcern een nettoverlies van 292,1 miljoen euro. FNG moet maatregelen nemen om zijn liquiditeit te kunnen verzekeren en zijn schuldenlast te reduceren. Deze reorganisatie moet daaraan bijdragen.

“We begrijpen heel goed dat deze aankondiging hard aankomt bij onze medewerkers,” aldus interim- CEO Yves Pollé, in het persbericht. “Deze maatregelen zijn moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk om nieuwe financiële middelen voor de groep te vinden en het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen. Door de focus te leggen op de sterktes van het bedrijf en te streven naar een meer efficiënte organisatie, willen wij onze medewerkers een realistische toekomst voor het bedrijf bieden en een belangrijke modespeler blijven.”

FNG heeft voor zover bekend 500 winkels in het portfolio en 10 eigen merken. Begin dit jaar kondigt het bedrijf al aan zich te focussen op een digital first strategie. Enkele maanden na deze bekendmaking vraagt het bedrijf uitstel aan de obligatiehouders. Het bedrijf wil de betaling van de schuldeisers gedeeltelijk uitstellen. In eerste instantie vraagt het hiervoor drie maanden de tijd, maar later wordt dit verschoven naar het einde van 2020. De eerste groep obligatiehouders heeft hier inmiddels mee ingestemd.

In mei stapt een van de oorspronkelijke drie oprichters, CEO Dieter Penninckx, op bij het bedrijf. ‘Medische redenen’ worden opgegeven voor zijn vertrek. Hij wordt in eerste instantie vervangen door Manu Bracke, ook een van de oorspronkelijke oprichters en COO van FNG. Nog geen maand na de aanstelling van Bracke wordt een nieuwe CEO aangekondigd: Yves Pollé. Pollé schijnt als transitiemanager te zullen fungeren bij FNG en zal het herstelplan van de groep moeten uitvoeren.

Ondertussen loopt er ook nog een onderzoek naar FNG door de beurswaakhond FMSA. Transacties die gemaakt zijn in eerdere boekjaren worden onder de loep genomen en FNG moet extra informatie aanleveren. Informatie waar het op dat moment niet over beschikt. FMSA besluit daarom de handel in het aandeel van FNG tijdelijk te schorsen.

Ook de cijfers die FNG op 11 juni publiceert over het boekjaar 2019 zijn niet rooskleurig. Het bedrijf duikt met 292 miljoen euro in het rood en ondanks de omzetstijging die in eerste instantie genoteerd wordt, blijkt dit alleen mogelijk te zijn door de overnames van de Henkelman Groep en de Ellos Group. Zonder die overnames is de omzet bij FNG namelijk met 5,3 procent gedaald.

De komst van het herstelplan liet enige tijd op zich wachten. De vraag blijft: zal het de redding zijn van FNG?

Bronnen: retailtrends.nl en fashionunited.nl
Foto: Shutterstock

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: