Algemene voorwaarden opstellen via MODINT Credit & Finance

Ben jij benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Hulp bij jouw financiën? Schakel MODINT Credit en Finance in. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Algemene voorwaarden

Het is cruciaal om voor of bij het afsluiten van koopovereenkomsten, de afspraken die daarop van toepassing zijn, vast te leggen in algemene leverings-, verkoops-, en betalingsvoorwaarden. Deze algemene voorwaarden, in aanvulling op kernafspraken als bijvoorbeeld de prijs, vormen een onderdeel van het totale pakket van verkoopafspraken. Goede algemene voorwaarden geven je bescherming en scheppen duidelijkheid voor alle partijen.

Het belang van goede algemene voorwaarden

Goede algemene voorwaarden kunnen ook veel betalingsproblemen voorkomen. Zo zorgen de bepalingen rondom de betaling ervoor dat duidelijk is hoe er gefactureerd wordt, welke betalingstermijn er wordt gehanteerd en op welke manier er betaald dient te worden. En of je daar tijdens uitvoering van het contract van af mag wijken. Met deze duidelijke betalingsafspraken is de kans onbetaalde facturen een stuk kleiner.

Bovendien zijn er in de algemene voorwaarden meestal ook bepalingen opgenomen over garantie, eigendomsvoorbehoud en op welke wijze klanten een klacht kunnen indienen. Deze bepalingen helpen om discussies en juridische conflicten met klanten te voorkomen.

Algemene voorwaarden zijn belangrijk om:

 • Vast te leggen wat de rechten en verplichtingen van jouw klanten zijn
 • Jouw aansprakelijkheid uit te sluiten en te beperken
 • Je hoeft de meeste afspraken niet meer apart overeen te komen
 • Te vermijden dat jouw klanten en/of opdrachtgevers zaken gaan eisen waar je niet aan kunt of wilt voldoen.

Zo gaan wij te werk bij het opstellen van algemene voorwaarden

Wij hebben een tailor made, klant specifieke aanpak voor het opstellen van (internationale) algemene voorwaarden gespecialiseerd voor jouw branche. En wanneer je bijvoorbeeld branchevoorwaarden gebruikt, maar daar op bepaalde punten vanaf wilt wijken, kunnen we je verder helpen. Vaak gebruik je al algemene voorwaarden, maar zijn die bijvoorbeeld verouderd of heb je deze zelf opgesteld aan de hand van gevonden voorbeelden in de markt. De vraag is of je daarmee de juiste voorwaarden hebt om volledig beschermd zaken te doen. Wij helpen je graag verder. Hieronder staat hoe wij dit aanpakken.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Vragenlijst

Je ontvangt van ons een vragenlijst. Hierin staan een aantal specifieke zaken benoemd en vragen je hoe je daarmee om gaat of wenst te gaan. Wanneer we de ingevulde vragenlijst ontvangen, zullen we deze bestuderen, net als bijvoorbeeld je website en je producten. Vervolgens zal er een intakegesprek plaatsvinden.

Intake

Tijdens een intake bekijken we naar de karakteristieken van je onderneming, je producten (en/of diensten), je afnemers, in welke je landen je zaken doet, etc. En bekijken we welke wensen en eisen je hebt. Tijdens de intake bespreken we onder andere de volgende onderwerpen:

 • Leveringscondities (Incoterms) en -termijnen
 • De juiste vorm van eigendomsvoorbehoud (internationaal)
 • Reclameringsmogelijkheden (betwistingen)
 • Verandering in kredietwaardigheid
 • Annuleringen
 • Garantie
 • Productaansprakelijkheid
 • Overmacht

Vrijblijvend voorstel

Aan de hand van de intake zullen we je een vrijblijvend voorstel doen voor het opstellen van je algemene voorwaarden, inclusief vertalingen en afstemming met bijvoorbeeld lokale, geldende wetgeving.

Tailor made concept

Wanneer je dit voorstel accepteert, stellen wij concept algemene voorwaarden op, die we met je bespreken.

Levering van complete set algemene voorwaarden

Na deze afstemming zullen we de voorwaarden definitief maken en vertalen in de benodigde talen en aanpassen op de lokale, geldende wetgeving.

Gratis extra services en nazorg

Naast een set algemene voorwaarden ontvang je een toelichting en instructie over de toepassing van algemene voorwaarden in je sales funnel en handelspapieren. Belangrijk is uiteraard dat je weet hoe je deze algemene voorwaarden moet hanteren om ze van toepassing te laten zijn en op welke andere zaken je moet letten bij het gebruik van uw algemene voorwaarden.

Nazorg betekent dat je bij toekomstige geschillen of wanneer je advies nodig hebt dat verband houdt met uw algemene voorwaarden, je altijd contact kunt opnemen voor kosteloze behandeling van je vraagstuk. Ook bij aanpassing van je algemene voorwaarden als gevolg van kleine toekomstige veranderingen in je bedrijfsvoering, helpen we je gratis.

Wat mag je van ons verwachten

 • Tailor made voor maximale bescherming van uw onderneming
 • Afstemming op verplichtingen naar derden (denk aan bijvoorbeeld een kredietverzekeringspolis en een factorcontract)
 • Persoonlijk op te stellen door een in het contractenrecht gespecialiseerde jurist
 • Efficiënte intake, per e-mail of telefonisch
 • We spreken een vaste prijs af. Vraag een vrijblijvende offerte aan via het contactformulier, telefonisch, mail, WhatsApp of chat.
 • Levering meestal binnen 5 dagen
 • Inclusief uitgebreide toelichting en instructie
 • Inclusief advisering / nazorg
 • Achteraf betalen

MODINT-Voorwaarden

In de mode-, interieur-, tapijt- en textielbranche zijn de MODINT-Voorwaarden een begrip.

De MODINT-Voorwaarden, die zijn afgestemd met vereniging Mitex en de retail service organisaties Intres en Euretco, genieten de breedst mogelijke acceptatie in de markt en bieden daardoor de beste basis voor zakendoen in de gehele textiel- en kledingsector. De MODINT-Voorwaarden voorzien in de behoefte aan een evenwichtige verdeling van risico’s tussen leverancier en afnemer en bieden u als leverancier de nodige flexibiliteit.

De MODINT-Voorwaarden bevorderen de duidelijkheid, de efficiency van de handel en de rechtszekerheid van kopers en verkopers.

General conditions of purchase (je leveranciers)

Voor het uitbesteden van je productie, is het goed om je te realiseren dat met het vervaardigen van kleding ontzettend veel wet- en regelgeving, technische eisen en normalisatie geldt voor diverse bestemmingslanden van je producten. Bovendien, duurzaamheid (corporate responsibility en sustainability) spelen een steeds belangrijkere rol.

Ondernemersorganisatie Modint is wereldwijd dé autoriteit als het gaat om safety & compliance, sustainability en quality management. Ook zij weten alles van sourcing, handelspolitieke kwesties en douanezaken.

Eén van de belangrijke onderdelen van de buying & production manual management, zijn de geldende voorwaarden. Niet alleen de technische specs en safety, compliance en quality management issues, maar juist ook in dit kader je juridische positie. En in relatie tot andere belangrijke onderwerpen, moet je zoveel als mogelijk is je rechten en aansprakelijkheden beperken.

Wij helpen je graag, samen met Modint, om deze zo goed als mogelijk is op te stellen.

Inkoopvoorwaarden (jouw afnemers)

Grote(re) afnemers eisen vaak dat je hun inkoopvoorwaarden accepteert. Niet alleen gaat je eventuele kredietverzekeraar hier in beginsel niet mee akkoord, vaak ondermijn je je eigen rechtspositie en ga je akkoord met allerlei verplichtingen die lastiger na te leven zijn, waar ook nog eens allerlei boeteclausules gelden. Bovendien, het komt regelmatig voor dat een afnemer met inkoopvoorwaarden de order eenzijdig tot kort voor uitlevering volledig kan wijzigen (dus ook: annuleren). Voordat je hiermee akkoord gaat, is het goed om deze inkoopvoorwaarden door ons te laten toetsen. Wij laten je dan precies weten waar je risico’s liggen. En of de voorwaarden uiteindelijk door een kredietverzekeraar geaccepteerd zullen worden. Hiervoor rekenen wij een lage vaste prijs. 

Quickscan

Gebruik je algemene voorwaarden? Houd er dan rekening mee dat algemene voorwaarden snel verouderen. Niets is zo veranderlijk als de wetgeving, en waarschijnlijk zijn er ook veranderingen binnen jouw bedrijf. Daarom is het belangrijk om je algemene voorwaarden regelmatig te updaten. Zo blijven risico’s beperkt.

Ben je benieuwd of jouw huidige set algemene voorwaarden nog aansluit op je bedrijfsvoering en of deze nog in lijn zijn met de laatste wetgeving? Laat dan deze algemene voorwaarden beoordelen en doe de quickscan. Stuur ons je algemene voorwaarden toe. Binnen 5 dagen ontvang je van ons een analyse van je voorwaarden. Wij laten je weten welke bepalingen niet meer up-to-date zijn en welke risico’s je loopt met je huidige set algemene voorwaarden.

Blijkt na de quickscan dat een aantal bepalingen verouderd zijn of dat belangrijke bepalingen ontbreken? Dan kunnen wij deze bepalingen voor je aanpassen of opstellen. Wij zorgen er dan voor dat je algemene voorwaarden weer volledig aansluiten op je bedrijfsvoering.

Wanneer is een quickscan nodig?

 • Zijn je algemene voorwaarden ouder dan 3 jaar?
 • Is de overeengekomen levertermijn niet fataal?
 • Mag je leveringen onder bepaalde omstandigheden opschorten?
 • Heb je de mogelijkheid om orders tussentijds te ontbinden?
 • Heb je overmacht (op de juiste manier) beschreven?
 • Bepalen je algemene voorwaarden dat inkoopvoorwaarden worden uitgesloten?
 • Cross-border: bepalen je algemene voorwaarden dat de Nederlandse rechter bevoegd is?
 • Hanteer je het juiste eigendomsvoorbehoud, ook per land?

Wil je meer weten over het opstellen van goede algemene voorwaarden of op een andere manier juridisch advies? Klik op één van onderstaande buttons of bel naar: 088-505 4700.

Wil je meer weten over het opstellen van goede algemene voorwaarden? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Heb je vragen? Laat je op maat adviseren door onze specialisten! Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Bel me terug

  Offerte aanvraag

   U wilt informatie over: