Intrekken coronabetalingsregeling leidt mogelijk tot faillissementsgolf

Maar liefst 60.000 ondernemers zijn nog niet begonnen met het aflossen van hun coronaschuld. Staatssecretaris Van Rij geeft aan niet te weten of het gaat om ondernemers die niet willen of niet kunnen betalen. Laten we niet onderschatten hoe de hoge kosten nu drukken op ondernemers. Dat is – in combinatie met het feit dat veel mkb’ers die kosten niet durven door te berekenen aan klanten – ronduit zorgelijk.

Vanaf half juli krijgen ondernemers die op dat moment nog niet zijn begonnen met terugbetalen of achterlopen, een brief dat de betalingsregeling wordt ingetrokken. Het hele bedrag moet dan binnen 14 dagen op de rekening van de Belastingdienst staan. Het is maar de vraag of dat lukt.

Deze groep heeft bij elkaar een schuld openstaan van zo’n € 2,3 miljard. Het gaat hierbij vooral om kleinere ondernemingen.

 In een brief aan de Tweede Kamer (17 mei 2023) schreef staatsecretaris Van Rij dat een groot deel van de ondernemers die tot en met april 2023 failliet zijn gegaan, een coronabetalingsregeling hadden. Het gaat om 1.400 van in totaal 1.700 ondernemingen (ruim 80%). Het intrekken van de coronabetalingsregeling raakt een grote groep ondernemers en kan voor een deel van hen de financiële genadeslag zijn.

Bron: MKB Servicedesk

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: