Faillissementen en doorstarten in de mode in 2023

In 2023 werd meerdere malen gewaarschuwd voor een faillissementsgolf in de retail. Na een aantal bewogen jaren heeft de non-food retailsector het nog altijd erg zwaar. Binnen de fashion valt dan ook het doek voor een aantal bedrijven. Sommigen daarvan maken een doorstart, voor een aantal betekent het faillissement ook echt het einde. Hieronder de faillissementen binnen de mode nog eens op een rijtje.

2 januari 2023

Jan Sikkes Textielbedrijven B.V.

geen doorstart

14 februari 2023

Sandwich Fashion Company B.V.

doorstart door Sandwich Fashion Company

16 februari 2023

Amazingkids Kinderkleding B.V.

geen doorstart, wel overname merk en webshop

20 maart 2023

Scotch & Soda

doorstart door Bluestar Alliance

15 maart 2023

Goosecraft

doorstart door Brandfarm BV

7 maart 2023

Bellamy Gallery

doorstart door Anna van Toor

8 maart 2023

Gaïa Gaïa

geen doorstart

23 juni 2023

Score en Chasin’

doorstart door JOG Group

28 juni 2023

Beekman Staff Styling B.V.

doorstart

10 juli 2023

Humanoid B.V.

doorstart

28 juli 2023

Tomo

geen doorstart

1 augustus 2023

Maison Ullens

geen doorstart

15 februari 2023

Lingeriewereld B.V.

geen doorstart

30 mei 2023

Folcstudio B.V.

geen doorstart

 9 mei 2023

Invito Arnhem en Nijmegen

geen doorstart

 19 juni 2023

Little Indians B.V.

geen doorstart

28 juni 2023

Hunter Boot Netherlands B.V.

geen doorstart

4 juli 2023

Kinderkleding Groep B.V.

geen doorstart

11 september 2023

Hengst Groep B.V.

geen doorstart

13 december 2023

Le Ballon

geen doorstart

22 november 2023

Sneakerdistrict B.V.

doorstart door Etrias Group B.V.

Jan Sikkes Textielbedrijven B.V. verdween uit winkelbeeld
2023 begint met het faillissement van het familiebedrijf Jan Sikkes Textielbedrijven B.V. Jan Sikkes vroeg zelf het faillissement aan, dat 2 januari werd uitgesproken, omdat de directie geen kansen zag om de onderneming winstgevend te maken. Al snel meldden diverse geïnteresseerde partijen zich bij de curator om een mogelijke doorstart te realiseren. Echter bleek twee maanden na het faillissement dat er geen doorstart mogelijk was.

Sandwich Fashion Company B.V. weer failliet, maar werd wederom gered
Op 14 februari wordt Sandwich Fashion Company B.V. failliet verklaard. De aangestelde curator meldt een week later dat de onderneming leed aan een dalende omzet tijdens corona door lockdowns. Vervolgens kwamen de marges onder druk te staan door kostenstijgingen als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Ook zou Sandwich Fashion Company B.V. ‘te lang hebben moeten wachten’ op een substantieel TVL-bedrag dat door RVO te laat aan het bedrijf werd uitbetaald. De financiële verplichtingen konden daardoor niet worden nagekomen. Het faillissement treft 16 winkels in Nederland waar in totaal 76 werknemers actief zijn.

De curator van het faillissement komt in mei 2023 in een juridisch geschil lijnrecht tegenover de oprichtersfamilie Veldhoven te staan. In april diende een rechtszaak over de verkoop van de kleding van het merk Sandwich. De familie Veldhoven wilde de voorraad van 250.000 stuks onderhands verkopen aan vennootschap Team SW, dat sinds maart 2023 licentiehouders is van het merk Sandwich. De curator wees dit verzoek af, omdat de verkoopsom te laag was en niet in het belang was van de schuldeisers. De rechter stelde de curator in het gelijk.

In juni 2023 begon Sandwich Fashion Company B.V. een nieuw hoofdstuk, nadat Team SW B.V. de voorraden, inventaris en immateriële activa van het bedrijf voor een kleine miljoen euro overneemt.

Amazingkids Kinderkleding B.V. failliet door ‘coronaschade’, merknaam en webshop startten door
Ook Amazingkids Kinderkleding B.V. kan de gevolgen van de coronacrisis niet de baas blijven. “Twee jaar geleden schade van de coronacrisis, marges die onder druk staan en een terugvallende online omzet na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne werd het bedrijf teveel”, zo meldt de curator. Het bedrijf wordt op 16 februari 2023 failliet verklaard. Uiteindelijk blijkt een doorstart van de winkels niet mogelijk, de merknaam en webshop worden wel overgenomen.

Lingeriewereld B.V. failliet verklaard
Lingeriewereld B.V. werd op 15 februari failliet verklaard door de rechtbank in Midden-Nederland, zo staat vermeldt op faillissementsdossier.nl. Het faillissement is door Lingeriewereld B.V. zelf aangevraagd.

Nederlandse modewereld op z’n kop: Scotch & Soda failliet, maakte doorstart onder Amerikaans bedrijf
Amsterdams modemerk Scotch & Soda vraagt op 20 maart 2023 een faillissement aan voor zijn Nederlandse activiteiten. Het is een gevolg van ‘ernstige cashflowproblemen’ door de lockdown tijdens de coronacrisis en de daaropvolgende energiecrisis en hoge inflatie. Het faillissement heeft geen gevolgen voor de buitenlandse activiteiten.

Slechts een week later, op 27 maart 2023, wordt bekendgemaakt dat Scotch & Soda een doorstart maakt onder een Amerikaans bedrijf, genaamd Bluestar Alliance. Medewerkers konden hun baan behouden, maar er vielen wel ontslagen. Op het moment van het faillissement in maart 2023 had Scotch & Soda in Nederland zo’n 800 medewerkers. Bluestar Alliance nam Scotch & Soda over voor 60 miljoen euro.

Dalende omzet en stijgende kosten werden ook Goosecraft te veel, maar werd gered
In diezelfde maand vraagt modemerk Goosecraft een faillissement aan. Het modemerk leed aan een dalende omzet in 2022 tegenover stijgende kosten. Een faillissement bleek voor het bedrijf ‘onafwendbaar’, zo schrijft Goosecraft in een persbericht. Het faillissement trof twee winkels in Amsterdam en Batavia Stad, een webshop én 24 medewerkers. Bovendien was het modemerk actief in de wholesale.

In april 2023 maakte Brandfarm BV, leverancier van schoenencollecties voor merken als Tango en Yellow Cab, bekend het modemerk over te nemen. Hierbij werd de focus vooral gelegd op de wholesale. Ook de webshop werd voortgezet, de winkels niet. Zelf retailen past niet bij het bedrijf Brandfarm BV.

Modemerk Bellamy Gallery failliet, maar start door onder Anna van Toor
Modemerk Bellamy Gallery wordt op 7 maart 2023 failliet verklaard door de rechtbank Noord-Holland. De reden van het faillissement werd niet genoemd.
Op de dag van de bekendmaking van het faillissement meldde de curator dat er al veel belangstelling is voor een overname van Bellamy Gallery. Een doorstart werd dan ook snel gerealiseerd. Bellamy Gallery wordt gered door Anna van Toor, die de activa en de merkrechten van het modemerk overnam.

Modeketens Score en Chasin’ gingen failliet, Chasin’ gered door eigenaar Garcia
Op vrijdag 23 juni bleken modeketens Score en Chasin’ omgevallen te zijn bij uitspraak van de rechtbank in Zutphen. Score en Chasin’ hadden samen ruim vijftig winkels in Nederland, een webshops en shop-in-shops in het buitenland. Bij het bedrijf waren 450 personen werkzaam. Een maand later volgt het nieuws dat jeansmerk Chasin’ doorstart onder JOG Group, de eigenaar van Jeans Centre en Gracia. JOG Group meldde in een persbericht dat het Chasin’ verder wil uitbouwen en de retail-, wholesale- en online verkoopactiviteiten van het merk wil voortzetten. De groep wil synergie creëren tussen de merken Garcia en Chasin’ ‘waarbij de sterke positie van Garcia in Europa zal bijdragen aan de Europese expansie van Chasin’. In november 2023 opent Chasin’ dan ook zijn eerste winkel na de doorstart in Groningen en volgde daarna de opening in Arnhem.

Beekman Staff Styling B.V. failliet na surseance, bedrijfstak in kleinere vorm verder
Nadat het werkkledingbedrijf Beekman Staff Styling B.V. in surseance verkeerde, wordt op 28 juni een faillissement voor de onderneming uitgesproken. Beekman Staff Styling B.V. valt onder de Beekman Group, maar de andere entiteiten zijn niet betrokken bij het faillissement.
Vijf weken nadat het faillissement wordt uitgesproken meldt oprichter Dyanne Beekman dat de Beekman Group bedrijfskleding blijft ontwerpen en ontwikkelen. Er is een nieuwe vorm gevonden om bedrijfskleding onder te brengen binnen het moederbedrijf. Beekman had afgelopen juni al de hoop met de tak in afgeslankte vorm verder te kunnen en dit blijkt nu gelukt.

Kindermodemerk Little Indians failliet
Little Indians B.V. werd op 19 juni failliet verklaard – precies een week nadat het kindermodemerk in surseance ging. Het kindermodemerk voelde de nasleep van de pandemie in combinatie met het lage consumentenvertrouwen. Eindconsumenten en retailers werden voorzichtiger. Ook had het bedrijf te maken met late leveringen en stijging van transportkosten. Daarbij ging een van de grootste klanten van het kindermodemerk in de zomer van 2022 failliet.

Hunter Boot Netherlands B.V. failliet
De Nederlandse tak van het Schotse schoenenbedrijf Hunter Boot Limited, Hunter Boot Netherlands B.V., werd eind juni failliet verklaard. Het faillissement was een gevolg van liquiditeitsproblemen bij het moederbedrijf, dat deze maand nog uitstel van betaling kreeg, zo schrijft Schoenvisie. Het Schotse bedrijf kwam namelijk in de schulden als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen door de coronacrisis en de inflatie.

Faillissement voor Kinderkleding Groep B.V.
Het Tilburgse Kinderkleding Groep B.V. is op 4 juli failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Kinderkleding Groep B.V. wordt gezien als een van de grootste kinderkledingspelers in Nederland. Het bedrijf had diverse webshops op zijn naam staan, waaronder Kinderkledingtekoop.nl, Happybee.nl, Babyenkids.nl, en Kinderkleding.nl.

Humanoid B.V. failliet na surseance, maar start door onder nieuwe bedrijfsnaam
Begin juli 2023 vraagt het Arnhemse label Humanoid surseance van betaling aan. Het modelabel gaf als reden last te hebben van ‘enkele tegenvallers’, ondanks een ‘veelbelovende doorstart’ in 2021. Een week later volgt het nieuws dat de surseance van Humanoid B.V. is omgezet in een faillissement op 10 juli 2023. Het bedrijf laat al snel weten ‘achter de schermen alles op alles te zetten om een doorstart te realiseren’.
Die doorstart wordt gerealiseerd, zo maakt Humanoid in augustus bekend in een persbericht. Het Arnhemse modelabel start door dankzij drie voormalige werknemers die met het bedrijf een nieuwe koers vragen onder de naam Humanoid Collective BV.

Moederbedrijf Sprinter, Aktiesport en Perry Sport failliet, toekomst onzeker
Ook de laatste maand van het jaar gaat niet zonder faillissementen voorbij. Op 6 december wordt bekend dat Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van sportretailers Sprinter, Aktiesport en Perry Sport, failliet is verklaard. Wat de oorzaak van het faillissement is, is niet bekend.

Hoewel door de branche een snelle doorstart wordt verwacht, meldt de curator dat een doorstart nog onzeker is. De curator ontving halverwege december de eerste voorlopige biedingen, maar benadrukt dat ‘het nog onzeker is of er finale afspraken gemaakt kunnen worden met de doorstartkandidaten’. Daarmee drukt de curator een onzekere stempel op de toekomst van Sprinter, Aktiesport en Perry Sport.

Alle Le Ballon-winkels bankroet nadat moederbedrijf winkels failliet ging
Op 13 december 2023 werd Le Ballon Beheer B.V. failliet verklaard. De onderneming is het moederbedrijf van diverse winkels van modemerk Le Ballon. Het faillissement heeft geen invloed op de Le Ballon-winkels en het modemerk zelf. Wat de reden van het faillissement is, is nog niet bekend.

Een week na het uitgesproken faillissement van Le Ballon Beheer B.V., valt ook het doek voor de Le Ballon-winkels in Den Bosch en Eindhoven. Of er meer winkels failliet zullen gaan, was een vraag die snel wordt beantwoord: Op 22 december 2023 volgt ook het faillissement voor de vestigingen in Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Ede, Enschede, Nijmegen, Utrecht en Veenendaal. Daarnaast valt het doek voor de webshop, die op 29 december 2023 nog wel live is.
De oorzaak van de faillissementen van de Le Ballon-winkels en haar moederbedrijf moet nog bekend worden gemaakt. Wat de gevolgen van de faillissementen zijn, blijft tevens nog de vraag.

WHOA
Naast alle faillissementen, was er ook een groei te zien in de relatief nieuwe insolventievorm Wet Homologatie Onderhands Akkoord, oftewel WHOA. Kortgezegd betekent de WHOA dat bedrijven in moeilijkheden maar wel met een winstgevendheid en redelijke kans op voortbestaan, de kans krijgen om een herstructurering door te voeren en met schuldeisers tot een onderhands akkoord te komen, die vervolgens (mogelijk) via de rechter wordt gehomologeerd, ofwel bekrachtigd. Een aantal bekende voorbeelden hiervan waren dit jaar Shoeby, Sasha Shoes, Noppies en Big Bazar. De laatstgenoemde redde het niet en werd alsnog failliet verklaard. De verwachting bij Shoeby is dat er snel een akkoord volgt.

Voor meer informatie en updates over, advies in en ondersteuning bij faillissementen kun je contact opnemen met MODINT Credit & Finance, telefoonnummer +31 88 5054700 of mail info@modintcredit.com.

Bronnen: MODINT Credit & Finance, FashionUnited, Faillissementen.com
Foto: Shutterstock

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: