Brengen Black Friday en de Sinterklaas- en kerstverkopen verlichting voor de detailhandel?

Winkeliers in veel van ’s werelds grootste markten vestigen hun hoop op de feestdagen die op 24 november beginnen met Black Friday. Na drie jaar van grote verstoringen in hun bedrijfsvoering, kijkt de sector uit naar de laatste weken van 2023 voor de broodnodige inhaalslag.

Covid lockdowns, hoogoplopende inflatie en rentestijgingen hebben het consumentenvertrouwen zwaar geraakt en tot minder koopkracht geleid. Door de hoge vastgoed-, voedsel- en brandstofkosten stellen veel consumenten niet-essentiële aankopen noodgedwongen uit. In de VS en de grote Europese markten namen de detailhandelsbestedingen in 2022 langzaam toe. In veel van deze markten zullen ze in 2023 waarschijnlijk krimpen.

In Nederland zullen de detailhandelsverkopen in 2023 naar verwachting met 2,3% dalen. De cijfers voor Italië (-2,3%), Frankrijk (-2,6%), Duitsland (-2,8%) en het VK (-2,1%) schetsen een vergelijkbaar somber beeld. De vooruitzichten voor de VS zijn beter, maar zelfs hier zullen de verkopen tijdens het feestdagenseizoen naar verwachting veel minder snel toenemen dan in voorgaande jaren.

Tegen deze achtergrond kan een goede Black Friday van cruciaal belang zijn nu veel winkeliers hun belangrijkste periode van het jaar ingaan.

Bron: CreditExpo
Foto: Shutterstock

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: