Flinke stijging van faillissementen in Duitsland: wat Nederlandse ondernemers moeten weten

In 2024 zijn in Duitsland maar liefst 21.297 bedrijven failliet gegaan. Dat is een stijging van 20,6% ten opzichte van vorig jaar, toen het aantal faillissementen al met 22,1% toenam. Het aantal ligt daarmee op het hoogste niveau sinds 2016 en is zelfs 52% hoger dan het historisch dieptepunt van 2021.

Wat ook opvalt: de totale vorderingen van schuldeisers zijn in 2024 meer dan verdubbeld tot 58,1 miljard euro, tegenover 26,6 miljard euro in 2023. Dat komt vooral doordat het aantal grote faillissementen (met vorderingen van meer dan 25 miljoen euro) met 127% is gestegen tot 314 gevallen.

Sommige analisten, zoals Creditreform, trekken aan de bel en waarschuwen dat de situatie de crisisjaren van 2009 kan overstijgen. Anderen, zoals economen van het Leibniz Instituut voor Economisch Onderzoek in Halle, zien voorzichtige tekenen van stabilisatie.

Faillissementsontwikkeling Duitsland

1999 t/m 2024

No Data Found

Sectoren onder druk: industrie, retail en transport

Verschillende sectoren in Duitsland hebben het zwaar:

Industrie: +24% faillissementen
De maakindustrie, jarenlang de motor van de Duitse economie, krijgt het flink te verduren. Vooral de auto-industrie lijdt onder de moeizame overstap naar elektrisch rijden, verminderde productie en een afname van de vraag in belangrijke markten zoals China.

Bouw: +20%
Detailhandel: +25%
Transport en logistiek: +16%

Deze sectoren staan onder druk door hogere kosten, veranderend consumentengedrag en wereldwijde onzekerheden.

Faillissementen als uitgestelde correctie

Volgens Steffen Müller, hoofd faillissementsonderzoek bij het IWH in Halle, zijn de hoge faillissementscijfers deels te verklaren door wat hij “inhaaleffecten” noemt. Tijdens de pandemie en de jaren van extreem lage rentes werden veel zwakke bedrijven kunstmatig in leven gehouden door steunmaatregelen en goedkope leningen.

Nu de rente is gestegen en de overheidssteun is weggevallen, komen veel van deze bedrijven alsnog in de problemen. Müller ziet deze correctie als pijnlijk, maar nodig: “Het ruimt de markt op en maakt plaats voor gezonde, toekomstbestendige bedrijven.”

Wat betekent dit voor Nederlandse ondernemers?

Voor Nederlandse bedrijven die zakendoen met Duitse partners of overwegen de Duitse markt op te gaan, is dit belangrijke informatie. Check altijd goed hoe je zakenpartner er financieel voorstaat en wees alert op risico’s in kwetsbare sectoren. Overweeg waar nodig kredietverzekeringen of andere vormen van risicobeheersing.

MODINT Credit & Finance kan hierbij als specialist in Duits-Nederlandse handelsrelaties helpen met onder meer kredietchecks, debiteurenbeheer en contractadvies.

Bron: FECMA

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over:

    Ja, ik ga akkoord met het privacy-statement van MODINT Credit & Finance.(Je kunt hier het privacy-statement inzien)