Hoi  Johan, vertel, hoe lang werk je al bij MODINT Credit & Finance en hoe ben je er terecht gekomen?
Ik ben in juni 1999 in dienst gekomen. Daarvoor heb ik twee jaar bij een deurwaarderskantoor gewerkt. Ik ben begonnen op de juridische afdeling van MODINT brancheorganisatie, die zat toen nog in Veenendaal. Later zijn we naar Zeist verhuisd. In 2015 is de credit & finance tak van MODINT verzelfstandigd. Sinds 2018 houden we kantoor in Arnhem, op 10 minuten van waar ik woon.

Waaruit bestaan je werkzaamheden / wat doet een creditmanager?
Ik doe de incasso met name in het minnelijke traject, dus tot aan de deurwaarder of advocaat. Dat betekent veel in contact staan met klanten en debiteuren; bellen, mailen, aanmaningen sturen, conflicten oplossen en betalingsregelingen treffen.
Voor Nederland en België dienen wij de faillissementen zelf in bij de curator. Hierbij doen wij ook direct een beroep op o.a. het eigendomsvoorbehoud. Wij houden in de gaten of de curator zich hier ook aan houdt en stemmen met de klant af wanneer de goederen eventueel opgehaald kunnen worden bij de failliete debiteur. Dit om het verlies zo klein mogelijk te houden.
Een paar jaar geleden ben ik senior creditmanager geworden, door  via de VVCM, het diploma Certified Credit Practioner te behalen.

Hoe zit een incassoprocedure in elkaar?
Een vordering wordt aangemeld bij ons door de klant en vervolgens wordt er een dossiernummer aan toegekend. De eerste aanmaning wordt direct verstuurd. Er volgt een belronde. Eventueel volgen een tweede en derde aanmaning en/of  aanvullende belrondes. Tussentijds probeer je betalingsafspraken of een regeling te treffen. Mocht er dan nog niet betaald worden, dan gaat het naar de deurwaarder, die een dagvaarding uitbrengt.

Doen ondernemingen in Nederland het in het algemeen goed qua incassobeleid?
Veel bedrijven gaan zelf te lang door, wachten te lang met maatregelen treffen. Het is belangrijk om dicht bovenop de betalingen te zitten. Het werkt toch zo dat als je hard roept, je bovenop de stapel ligt.
Mijn advies is daarom: Niet te veel of te lang zelf aanmodderen! Lever op tijd je incasso aan! Heb je een kredietverzekering (verzekerd dossier), dan gebeurt dit wel, maar ben je niet verzekerd, dan ben je uiteindelijk langer en duurder uit als je niet oppast.

COVID-19 heeft veel invloed op iedereen. Hoe heb jij dit ervaren tijdens je werk? Veranderde er voor jou veel?
Ik ben meer thuis gaan werken en heb met collega’s overlegt wie wanneer op kantoor is. Doordat we om en om 2 tot 3 dagen op kantoor werken, zie ik mijn creditmanager collega Marry, nauwelijks meer. Dat is een nadeel.
Maar het biedt ook mogelijkheden. Zo heb ik een cursus budgetteren gevolgd,  via ‘NL leert door’. Geheel online en samen met 7 cursisten, was leuk en goed om te doen.

In mijn werk merk ik het ook: betalingen komen later binnen, er moeten meer regelingen worden getroffen en er wordt meer in termijnen betaalt. En…..

‘Het minnelijke traject is nu nog belangrijker dan voorheen.’

Aan de andere kant, door de steunpakketten van de overheid gaan er relatief weinig bedrijven failliet. In Nederland is dat in vergelijking met de landen om ons heen, toch goed geregeld.
Door Corona merk je goed wie inventief is en wie niet. Extraatjes zijn belangrijk. En digitalisering is heel belangrijk voor bedrijven: als je nu geen webshop hebt, wordt het heel moeilijk.

Wat vind je van de slechte naam, die het incassovak soms heeft?
Dat was vooral vroeger zo, toen had de incassobranche inderdaad een slechte naam, maar dat is aan het veranderen. Sociaal incasseren is een hot item de laatste jaren. Ook wij proberen door minnelijk incasseren, de mensen te helpen. Betalingsafspraken maken blijft dus een belangrijk onderdeel van het werk.

Waarin  onderscheidt MODINT Credit & Finance zich van andere bedrijven?
We hebben natuurlijk veel expertise in de kleding-, schoenen- en textielbranche, daarin hebben we veel connecties. We beschikken tevens over veel betaalinformatie door een uitgebreide database. Zo hebben we vaak meerdere vorderingen van 1 klant en kunnen door informatie te bundelen, snel handelen. Klanten worden ook snel op de hoogte gebracht van betaalinformatie door onze achterstalligheidslijsten. Die krijgen ze elke week per mail.
Nog een groot voordeel is, denk ik, dat de klant bij ons een vaste creditmanager krijgt toegewezen. Deze behartigt al zijn incassozaken en zoekt samen met de klant naar oplossingen.

Waar haal je het meeste voldoening uit in je werk?
Toch het sociale aspect. Het uiteindelijke doel is de volledige vordering te incasseren voor de klant. Maar om dat op een sociale manier te doen en te proberen om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen, geeft mij de meeste voldoening.

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: