Verwachte groei in faillissementen

Steunmaatregelen
In het begin van de corona-crisis werd door verzekeraars, banken en andere financiële instellingen een grote groei in faillissementen verwacht. Overheden en verzekeraars hebben tijdig ingegrepen en met maatregelen gezorgd dat het economische klimaat niet compleet onderuitgehaald zou worden. Dezelfde maatregelen hebben er wel voor gezorgd, dat bedrijven die op dat moment (tijdelijk) geen bestaansrecht zouden hebben, overeind konden blijven. De zogenaamde ‘zombiebedrijven’. Hierdoor werd ook het natuurlijk verloop, de trend in faillissementen, verstoord en zijn afgelopen jaar het aantal faillissementen op een laag niveau gebleven. Kredietverzekeraars hadden nog voor de huidige lock down en het aflopen van de steunmaatregelen een groei van 34% verwacht. Nu de lock down verder is verlengd, tegelijkertijd ook weer steunmaatregelen worden aangeboden, is deze verwachting en zijn deze cijfers opnieuw achterhaald en is het koffiedik kijken wat dit gaat doen met de solvabiliteit van bedrijven, zowel op de korte als (middel)lange termijn.

Groei in november
Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in november 57 bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober, meldt het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen is echter nog laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Aantal faillissementen voor 2021 blijft onveranderd op laag niveau
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen laag. Wel bereikte het aantal faillissementen in november 2021 het hoogste niveau van de afgelopen 12 maanden.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in november 183 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 35. Dat zijn er 19 meer dan in oktober.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in november de meeste faillissementen uitgesproken in de sector bouwnijverheid.

Wapen je tegen wanbetaling en faillissement van je klant
Deze onzekere tijden brengen risico’s met zich mee. Kan je klant straks nog wel afnemen? En als ze dat doen, kunnen ze dan nog wel betalen? Een kredietverzekering geeft je meer zekerheid. Zowel vooraf door het juiste en actuele inzicht in de kredietwaardigheid van je afnemer. En achteraf wanneer je klant niet betaalt. Neem contact op met de specialisten van MODINT Credit & Finance en informeer naar de mogelijkheden, bel 088-5054700 of mail naar info@modintcredit.com.

Bron: CBS
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/50/meer-faillissementen-in-november
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/37/aantal-faillissementen-daalt-in-augustus/faillissementen

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: