Inkoopvoorwaarden

In onze sector zijn we ontzettend goed in het vervaardigen van nieuwe collecties. Van design tot aan collectioneren, afstemmen met het atelier, alles wordt tot in de puntjes verzorgt. Maar waar vooral heel vaak voorbij aan wordt gegaan, is het juridisch kaderen van de afspraken met je producenten. En in de praktijk wil dat nog wel eens een probleem worden. Zo is maar eens te meer gebleken op verschillende momenten in de huidige corona-crisis en ten tijde van het in het Suezkanaal vastgelopen schip met alle vertragingen tot gevolg.

Of je nu gereed product koopt (RMG, ready made garment) of zelf materialen aanlevert en het product laat vervaardigen (CMT, cut make trim), daar komen juridisch allerlei zaken bij kijken die goed moeten worden afgedicht. Zo is het belangrijk om vast te leggen wie het intellectueel eigendom heeft van de goederen, maar ook het eigendomsrecht of eigendomsvoorbehoud heeft op de materialen die worden aangeleverd om de producten te maken.

Tijdens de corona-crisis werd eens te meer duidelijk dat wanneer je weinig tot niets op papier hebt staan met je producent, je flink benadeeld kunt worden. Zo bleek de overmacht-clausule voor eigen klanten wel van toepassing en konden zij soms onder orders uit, terwijl de verplichting tot afname bij de producent bleef.

Daarnaast zal een goede inkoop en productieovereenkomst ook verwijzen naar de toepasselijke afspraken over bijvoorbeeld maatvoering, kwaliteit, safety & compliance en care labelling. Maar ook zeker niet weg te denken in deze tijd: een code of conduct, corporate en social responsibility.

Essentieel dus om niet alleen richting je klanten goede algemene voorwaarden te hebben, maar juist ook richting leverancier afspraken duidelijk op papier moeten worden gezet.

Een goede ‘buying & production agreement’ zorgt voor cement tussen alle documentatie en afspraken die met de producent gemaakt moeten worden. MODINT Credit & Finance levert in samenwerking met de mensen van Modint inkoop & productie dienstverlening maatwerk contracten die volledig op jouw situatie en behoeften zijn afgestemd. Mocht je meer willen weten, bel met MODINT Credit & Finance via 088-5054711, mail ons via info@modintcredit.com of neem contact op met Antonio Barberi Ettaro van Modint.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: