Halverwege het jaar: Het belangrijkste modenieuws in 2024 tot nu toe

Het eerste halfjaar 2024 zit erop. Er gebeurde genoeg noemenswaardigs om nog even de revue te laten passeren. Een aantal momenten op een rij.

10 januari 2024
Makro Belgium failliet
Op 10 januari werd officieel het faillissement uitgesproken van moederbedrijf Makro Cash & Carry Belgium. Makro Cash & Carry Belgium kreeg midden september van de Antwerpse ondernemingsrechtbank bescherming tegen schuldeisers. Daarop volgde een procedure om de winkelketen volledig of in delen te verkopen. De 11 Metro-zaken (horecagroothandel) werden wel overgenomen. De 6 Makro winkels sloten hun deuren.

29 januari 2024
Iconische Berlijnse warenhuis KaDeWe vraagt faillissement aan
Het luxe Berlijnse warenhuis Kaufhaus Des Westens (KaDeWe) heeft faillissement aangevraagd. Ook de toekomst van de twee andere warenhuizen van de KaDeWe-groep, Alsterhaus in Hamburg en Oberpollinger in München, is onzeker.

5 februari 2024
Authentic Brands Group reorganiseert Europese activiteiten van Ted Baker
Authentic Brands Group zette in februari 2024 een streep door de samenwerking met de retailbedrijf AARC. Het bedrijf was verantwoordelijk voor de exploitatie van Ted Baker-winkels en het e-commerceplatform van het merk in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Authentic Brands Group verstrekte een kortetermijnlening aan AARC om het bedrijf door ‘recente financiële moeilijkheden’ heen te helpen. Echter is het bedrijf er niet in geslaagd om de beloofde financiering in het bedrijf te injecteren. Bovendien kon AARC zich niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Uiteindelijk wordt op 3 juli ook Ted Baker Netherlands BV failliet verklaard.

27 februari 2024
Unlimited Footwear Group gaat failliet
Eind februari vroeg Nederlands schoenenbedrijf Unlimited Footwear Group B.V. surseance aan. Hoewel op 14 mei door de crediteuren zou worden besloten of zij zich kunnen vinden in het plan van Unlimited Footwear Group, valt het doek op 27 februari. Daarmee worden ook diverse dochterondernemingen, waaronder Unlimited Footwear Midco B.V., Trend Design Shoe Fashion B.V., Shoes Unlimited B.V., Bullboxer B.V., Oakland Bay B.V., Huntington Beach B.V., Next Level Brands B.V., Unlimited Footwear Holding B.V., Hawick 1874 B.V., Serve&Volley Footwear B.V., Star Collections B.V., Newport Footwear B.V. failliet verklaard.

Volgens de curator ligt de oorzaak van het faillissement bij het feit dat de kredieten van de onderneming werden ingetrokken. Het intrekken van de kredieten werd niet hersteld door banken. Verder bleek Unlimited Footwear Group jarenlang miljoenenverliezen te schrijven. Het bedrijf maakte geen doorstart.

Nubikk B.V. koopt alle aandelen terug na faillissement Unlimited Footwear Group
Schoenenmerk Nubikk koopt alle aandelen terug, nadat Unlimited Footwear Group uitstel van betaling kreeg en op 27 februari failliet werd verklaard, zo maakt Nubikk B.V. bekend in een persbericht. Nubikk verwerft per 4 maart haar volledige eigenaarschap dankzij ‘de financiële gezondheid en de succesvolle groei’ van het bedrijf.

Rehab Footwear maakt doorstart, gaat zelfstandig verder onder oprichter
Rehab Footwear wordt zelfstandig verder gezet na twaalf jaar onderdeel te zijn geweest van de Unlimited Footwear Group. In de nasleep van het faillissement van UFG werd Rehab op dinsdag 5 maart failliet verklaard, maar het merk wordt nu verder gezet door Rehab-oprichter Jaco Flach, zo blijkt uit een persbericht in handen van FashionUnited.

UFG-merk Bullboxer verkocht aan Theo Henkelman Footwear
Het portfolio van Unlimited Footwear Group (UFG) wordt steeds verder opgebroken. Na de nieuwe eigenaren voor merken Nubikk en Rehab Footwear, gaat nu ook Bullboxer onder een nieuwe vlag verder. Het merk heeft een nieuwe eigenaar gevonden in Theo Henkelman Footwear BV, zo blijkt uit een persbericht. Hoeveel geld gemoeid is bij de overname is niet bekend.

Björn Borg neemt schoenenactiviteiten in eigen hand na faillissement UFG
Modemerk Björn Borg integreert de schoenenactiviteiten weer in het eigen bedrijf. Het betekent dat Björn Borg het ontwerp, de ontwikkeling en distributie van schoenen voor alle markten weer op zich neemt.

27 februari 2024
Omoda munt het op familiebedrijven en neemt Van den Assem over
Aan het einde van februari wordt een belangrijke overname in de Nederlandse winkelstraat bekendgemaakt. Schoenenketen Van den Assem valt sinds 1 januari onder de vleugels van Omoda. Met de overname verbreedt Omoda haar positionering in de mode-markt, zo meldde Omoda in het persbericht. Van den Assem kan op zijn beurt weer gebruikmaken van Omoda’s infrastructuur.

De algemene overname ligt bij Omoda, maar de heren Van den Assem blijven actief bij het bedrijf om ervoor te zorgen dat het Van den Assem-DNA in stand blijft. De overname zorgt ook voor uitbreiding. Zo voegt Omoda kledingmerken toe aan het Van den Assem-assortiment én is er een ‘unieke kledingcollectie’ voor de Van den Assem-klant ontstaan. In de tweede helft van 2024 staat de opening van een nieuwe Van den Assem-winkel op de planning.

19 maart 2024
End of an Era: Dries van Noten neemt afscheid als creatief directeur
Het eerste kwartaal van 2024 sluit af met Belgisch modenieuws. Ontwerper Dries van Noten legt zijn taken als creatief directeur neer bij zijn gelijknamige modehuis. De Belgische ontwerper stopt in juni en toonde onlangs zijn laatste collectie tijdens de mannenmodeweek in Parijs.

“Ik bereid me al een tijdje voor op dit moment en ik voel dat het tijd is om ruimte te laten voor een nieuwe generatie talenten om hun visie te geven aan het merk”, deelde de Belgische

ontwerper in een statement. “Te zijner tijd zullen we de ontwerper bekendmaken die het verhaal zal voortzetten.” Wie Van Noten zal opvolgen, is nog niet bekend.

8 april 2024
Just Brands vindt nieuw onderdak bij mede-eigenaar Hema en Hunkemöller
In april volgt meer overname-nieuws. Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom, de mede-eigenaar van Hema en Hunkemöller, doet een poging om het moederbedrijf van Just Brands over te nemen. De overname moest worden goedgekeurd door de Autoriteit voor Consument en Markt. Die goedkeuring komt een aantal dagen later.

“Parcom Capital Management B.V. mag via Parcom Fund VII Coöperatief U.A. uitsluitende zeggenschap verkrijgen over Commander Holding B.V.”, aldus ACM. Just Brands vindt hierdoor nieuw onderdak bij de mede-eigenaar van Hema en Hunkemöller. Just Brands werd opgericht in 1992 en zette het merk PME Legend op. Later werden de merken Cast Iron en Vanguard aan het portfolio toegevoegd. De groep verkoopt via wholesale en heeft eigen winkels in België, Nederland en Duitsland.

9 april 2024
Belgische tak Esprit vraagt faillissement aan
De Belgische tak van modemerk Esprit, Esprit België Retail N.V. (BEBR), heeft op 8 april 2024 ook een faillissement aangevraagd bij een insolventierechter in België, zo maakt Esprit Holdings Limited bekend in een persbericht. Het nieuws komt een paar weken nadat de Zwitserse tak van het modemerk omviel.

11 april 2024
Herstructureringsplan Signa Holding GmbH buigt om in faillissement
Signa Holding GmbH, de oude mede-eigenaar van Selfridges Group, buigt zijn insolventieprocedure om in een faillissement, zo maakt het bedrijf bekend in een persbericht. Het herstructureringsplan wordt dus ingetrokken.

15 mei 2024
Esprit herstructureert in Europa
Na boekjaar 2023 met een miljardenschuld af te sluiten, zit er voor het bedrijf niets anders op dan te herstructureren. Daarbij neemt het voornamelijk de Europese activiteiten van Esprit onder de loep. Al snel vertrekt het modemerk uit Zwitserland, en vraagt het een faillissement aan voor de Belgische tak. Hierdoor sluiten in april 15 winkels onmiddellijk en verliezen 148 medewerkers hun baan. De zelfstandige uitbaters, zo’n 10 in totaal, werken gewoon verder onder de vlag van Esprit. Een van de Vlaamse franchisepartners, Mapina, wordt in juni failliet verklaard.

Ook in Duitsland boekt Esprit geen positieve resultaten. Als gevolg vragen Esprit Europe GmbH en zes andere Duitse gelieerde bedrijven een insolventieprocedure aan. Esprit Europe GmbH heeft de Esprit-activiteiten in Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Polen en het Verenigd Koninkrijk onder zijn hoede. De Nederlandse activiteiten zijn hier dus geen onderdeel van. Na Duitsland start Esprit een herstructurering van de Deense tak, valt het doek voor de Oostenrijkse tak en wil het zijn Chinese activiteiten verkopen voor 47,5 miljoen Amerikaanse dollar (44,4 miljoen euro).

Ondertussen deelt Esprit in gesprek te zijn met een internationale private equity firma om nieuwe financiering te krijgen. De samenwerking is afhankelijk van de ondertekening van de definitieve transactieovereenkomst. Hierdoor kan de samenwerking wel of niet doorgaan. Later blijkt de externe investeerder te zijn binnengehaald onder het mom van een non-wettelijk bindend ‘memorandum of understanding’ (MOU). Er wordt een ‘special purpose vehicle’ opgezet voor de Europese tak, die nu in samenwerking met de nieuwe investeerder wordt geherstructureerd. Bovendien neemt de externe investeerder een ‘economisch belang’ in Esprit Holdings Limited. In juni wordt bekendgemaakt dat de Duitse CBR Group interesse had in het helpen van Esprit met de Europese activiteiten, maar zich terugtrok.

Het modebedrijf wil alle verlieslatende retailactiviteiten in Europa sluiten op termijn. Er moet plaats gemaakt worden voor een nieuw businessmodel dat draait om wholesale en e-commerce. Onderdeel van dit nieuwe businessmodel is het optimaliseren van de structuur van het bedrijf, maar ook het opzetten van een flexibeler en schaalbaarder Europees distributiecentrum. Daarvoor kijkt Esprit naar 6 locaties binnen Nederland voor het openen van een nieuw Europees distributiecentrum. Bovendien neemt het bedrijf zijn webshop onder handen om de e-commerce te optimaliseren en een nieuwe kostenefficiënte infrastructuur te waarborgen.

12 juni 2024
Europese winkels Scotch & Soda sluiten deuren na faillissement
S&S Europe B.V., de Noord-Europese retailtak van Scotch & Soda, vraagt het faillissement aan. Dit heeft effect op de Scotch & Soda-retailactiviteiten in Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk. Sotch & Soda bleek in Europa last te hebben van logistieke problemen, nadat het in 2023 een doorstart maakte onder Bluestar Alliance. Het faillissement raakt in totaal 92 winkels en 721 medewerkers.

Hoewel in het persbericht sprake was van ‘een mogelijke doorstart’, komt die er niet, zo bleek een week later. De fysieke winkels sloten op 19 juni definitief de deuren. De website wordt verdergezet onder een nieuwe licentiehouder, United Legwear & Apparel Europe B.V..

In de laatste week van juni maakte Scotch & Soda een opmerkelijke stap. Het merk heropende zijn Londense winkel aan de Carnaby Street, nadat het in 2023 alle winkels in het Verenigd Koninkrijk sloot. Scotch & Soda ging daarvoor een samenwerking aan met de Zuid-Afrikaanse ondernemer Victor Barbosa, die Scotch & Soda in Zuid-Afrika beheert.

12 juni 2024
Herstructureringsplan Superdry krijgt goedkeuring van schuldeisers
De Britse retailer Superdry heeft tijdens een vergadering met schuldeisers positieve feedback gekregen voor zijn herstructureringsplan.

In april deelde Superdry een plan voor de herstructurering van zijn Britse winkelgebied. Dit ging met name om winkelsluitingen en kostenbesparingen. In mei liet het bedrijf weten dit plan ook te betrekken op Europese winkels, waarvan naar verwachting tientallen winkels zullen sluiten. Superdry wil met het plan ook een aanvraag indienen om de notering van zijn aandelen op de London Stock Exchange te schrappen. Volgens de Britse retailer zou dit kunnen helpen om ‘aanzienlijke jaarlijkse kosten te besparen’ wat moet bijdragen aan het realiseren van succes op lange termijn. Om dit plan door te voeren, heeft het bedrijf goedkeuring nodig van zijn schuldeisers.

26 juni 2024
Moederbedrijf Noppies is failliet na herstructureringsproject
Het moederbedrijf van Noppies, Supermom, Alvi en Esprit for Mums is failliet verklaard. Nine & Co. en dochterondernemingen Task International B.V. en Task Licenses B.V. deed in de zomer van 2023 een beroep op de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). De herstructurering hield in dat de Nederlandse en Belgische winkels van de merken Noppies, Supermom, Alvi en Esprit for Mums zouden sluiten. De verkoopactiviteiten via wholesale werden gewoon voortgezet.

28 jun 2024
Faillissement Quality of Life BV (Duetz en Adam Menswear)
Moderetailer Duetz en Adam Brandstores besloten het faillissement aan te vragen voor het familiebedrijf dat de formules exploiteert, Quality of Life BV. Het faillissement raakt in totaal 20 herenmodezaken en 2 webshops. Deze zijn sinds 21 juni gesloten.

30 juni 2024
Moederbedrijf Terre Bleue, Gigue en Zilton vraagt faillissement aan
De Belgische Duror Fashion Group vraagt faillissement aan. Duror Fashion Group is het moederbedrijf van de merken Terre Bleue, Gigue en Zilton. De merken samen hebben een winkelportfolio van 29 winkels. Met het faillissement zullen er 150 banen verloren gaan.

Bronnen: FashionUnited, Faillissementen.com, TextilWirtschaft, MODINT Credit&Finance
Foto: Shutterstock

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: