Eén op drie bedrijven is strenger geworden op de kredietwaardigheid bij selecteren klanten

Maar liefst 34% van de finance professionals geeft aan dat zijn organisatie strenger is geworden op de kredietwaardigheid bij het aannemen van nieuwe klanten. De verwachte golf aan faillissementen door het terugbetalen van de coronasteun speelt hier een belangrijke rol in.

In Nederland verwachten meer dan de helft van de bedrijven (54%) dat late betalingen in de komende 12 maanden zullen toenemen omdat hun klanten moeite hebben hun verplichtingen na te komen. Maar liefst 29% van de Nederlandse bedrijven maakt zich zorgen dat in de nabije toekomst meer van hun klanten failliet zullen gaan, doordat bedrijven nu echt de coronasteun moeten terugbetalen.

Wanbetaling is een probleem dat doorwerkt in de gehele supply chain, waarbij 86% van de Nederlandse bedrijven zegt dat hen in de afgelopen 12 maanden is gevraagd om betalingstermijnen te accepteren die langer zijn dan waar ze zich comfortabel bij voelen. 73% geeft aan die langere betaaltermijnen daadwerkelijk te hebben geaccepteerd omdat ze klanten niet willen verliezen of omdat ze klanten niet in financiële problemen willen brengen. In Nederland is de betalingskloof (de tijd tussen overeengekomen betalingstermijn en de effectieve betalingstermijn) nagenoeg gelijk gebleven, klanten hebben klaarblijkelijk de extra ruimte ook nodig om aan hun betaalverplichting te voldoen.

Dit blijkt uit diverse recente creditmanagement onderzoeken. Begin september werd bekend dat ongeveer 43.000 ondernemers nog geen euro van deze schuld afbetaald hebben. De Belastingdienst is vanaf afgelopen september gestart met terugvordering van de belastingsteun die ondernemers tijdens de coronaperiode hebben ontvangen. In totaal gaat het om 14,8 miljard euro.

Belastingdienst is een preferente schuldeiser
Dit betekent dat een vordering van de Belastingdienst altijd voorrang heeft op concurrente schuldeisers. Dit veroorzaakt 2 belangrijke risico’s voor ‘gewone’ leveranciers; Het eerste risico is dat je debiteuren failliet gaan doordat zij de coronaschuld niet kunnen betalen. Dan zal er weinig tot niets voor hen overblijven. Het tweede risico is dat jouw klant van zijn klanten hun facturen niet of later betaald krijgt omdat zijn klanten eerst de coronaschuld moeten terugbetalen.

Met maar liefst 60.000 bedrijven die nu alles op alles moeten zetten om de schulden aan de Belastingdienst terug te betalen, zijn dit serieuze risico’s. Je doet er dus zeer verstandig aan om je klanten, vooral nieuwe klanten, te checken op hun kredietwaardigheid. Maar vooral ook door direct in actie te komen wanneer een klant zijn factuur niet betaalt. De kans dat je dan als concurrente schuldeiser buiten de boot valt is een stuk kleiner.

Bron: MODINT Credit & Finance
Foto: Shutterstock

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: