Duizenden ondernemers in winkelstraat stoppen om schulden te voorkomen

Het aantal winkeliers dat ermee stopt is in 2023 verdubbeld ten opzichte van 2022. Enkele duizenden ondernemers sluiten hun deuren om te voorkomen dat ze in de schulden komen. Ook de krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor veel problemen.

Volgens INretail gaat het om ongeveer 4% van de winkeliers, wat twee keer zoveel is als in 2022. Winkeliers zien er geen toekomst meer in en trekken de stekker uit hun zaak. Daarbij gaat het om duizenden ondernemers en dat is zorgwekkend.

Daar komt bij dat torenhoge inflatie er ook heeft ingehakt. Daarnaast zijn energie-, huur- en loonkosten afgelopen jaar flink gestegen, terwijl de omzet gelijk gebleven is ten opzichte van 2022. Dit terwijl de inkoopkosten ook flink hoger zijn. Dat betekent dus dat het rendement onder druk staat. Vooral de stijging van het minimumloon zorgt voor extra kosten. Tel daarbij op dat de consument ook nog eens minder uitgeeft.

Het aantal faillissementen in de winkelstraat neemt ook toe. Uit cijfers van ]het CBS blijkt dat er sinds de zomer 1.637 bedrijven failliet zijn gegaan. Zo gingen onlangs Handyman, Big Bazar en de verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot op de fles. De leegstand is vrij stabiel, maar het aantal winkels neemt wel af. Daar komen vaak woningen en horeca voor in de plaats.

‘Krapte groot probleem’
Veel ondernemers hebben veel last van de ongekende krapte op de arbeidsmarkt, aldus INretail. Nederland kent momenteel zo’n 380.000 vacatures die moeizaam in te vullen zijn. Dat probleem is overal merkbaar. Dat zorgt er uiteindelijk zelfs voor dat veel winkeliers hun deuren vroegtijdig moeten sluiten. Ze gaan eerder dicht, later open of blijven zelfs bepaalde dagen dicht vanwege het personeelstekort.

Bron: NU.nl
Foto: Shutterstock

Hulp of advies nodig bij order annulering? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: