In het laatste boekjaar onder Blokker Holding leed Intertoys een verlies van 32 miljoen euro. Ook onder het bewind van investeringsmaatschappij Alteri draaide de speelgoedketen verlies. In 2018 bedroeg het brutoverlies namelijk 27 miljoen euro.

De omzet van Intertoys in de genoemde boekjaren bedroeg respectievelijk 438 en 362 miljoen euro en het marktaandeel zo’n vijftig procent. Ondanks de zwakke positie van de speelgoedketen kan voormalig eigenaar Alteri tientallen miljoenen verdienen aan de verkoop aan Green Swan.
Dit komt door een lening die de maatschappij had uitstaan bij Intertoys. Voor die lening kreeg Alteri de voorraden van Intertoys in onderpand. Hiermee krijgt het van alle schuldeisers als eerste betaald.

Daarnaast had Alteri ook een lening van Blokker Holding overgenomen die maar liefst 108 miljoen euro bedroeg, maar Blokker waarschijnlijk voor veel minder heeft verkocht. Curator Joris Lensink: “Blokker Holding heeft destijds waarschijnlijk ingeschat dat ze die lening niet kon terugkrijgen van Intertoys. Daarom is hij voor een veel lager bedrag mee verkocht aan Alteri.”

Verder blijkt dat tijdens het verkoopproces meer dan tachtig kandidaten zijn benaderd. Dat heeft geresulteerd in ongeveer tien serieuze kandidaat-kopers en zes concrete biedingen. De bieding van Green Swan bleek het meest aantrekkelijk, onder meer omdat de Portugezen een hoog aantal winkels wilden openhouden en omdat de voorkeur van de Franchiseraad naar deze koper uitging. Ook noemt de curator de hoedanigheid van Green Swan als strategische partij in de Europese speelgoedmarkt met ‘significante schaalvoordelen en marktpositie’.

Van de 286 eigen filialen van Intertoys, worden er zo’n 120 open gehouden. Een deel van de franchisenemers heeft al aangekondigd liever een eigen speelgoedformule op te zetten en is daarover in gesprek met Euretco. De ondernemers zijn het niet eens met de voorwaarden van de nieuwe eigenaar.

Bron: retailtrends.nl en entertainmentbusiness.n