Een uitspraak van de Hoge Raad maakt de doorstart van een failliete winkelketen een stuk moeilijker. Tot voor kort had de curator nog alle regie in handen. De Hoge Raad bepaalt nu dat de eigenaar van het vastgoed de doorstarter kan weigeren. De uitspraak speelt een rol in faillissementen van winkelketens als CoolCat, Intertoys en Op=Op zeggen curatoren tegen BNR.

Eerder was het ook al zo dat verhuurders zeggenschap hadden over hun winkelpand, maar toen hadden curatoren het recht om het pand door te schuiven naar een geïnteresseerde doorstarter. Deze kon dan gedurende de opzegtermijn met de verhuurders van de winkelruimtes praten voor het sluiten van een nieuwe huurovereenkomst. Dat recht komt met de uitspraak van de Hoge Raad te vervallen.

Snelheid bij een mogelijke doorstart is essentieel, volgens curator Marc van Zanten van CMS. ‘Je moet straks vanaf dag één een huurovereenkomst hebben met heel veel vastgoedeigenaren, dat lukt nooit.’ Een curator wordt nu persoonlijk aansprakelijk gesteld als het toch het pand onderverhuurd en zal dus niet meer zo snel doorstart adviseren.

De laatste tijd ging weer een aantal grote winkelketens op de fles, zoals InterToys, Coolcat en Op=Op. Volgens curatoren die BNR heeft gesproken speelt de uitspraak ook in deze zaken een rol. Zeker bij ketens die honderden panden hebben, en dus ook veel verschillende verhuurders.

Bron: retailtrends.nl en bnr.nl
Foto: shutterstock.nl