Kledingwinkels die zich op zichtbare en drukke locaties bevinden of via hun website veel omzet genereren, zien hun omzet snel toenemen. Voor winkels op minder prominente locaties geldt het tegendeel. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en Locatus. 

Tweedeling
De kledingbranche heeft slechts beperkt weten te profiteren van het sterke economische klimaat. De gecombineerde omzet uit fysieke en online verkopen nam vorig jaar met slechts 2 procent toe. De tweedeling in de sector is scherp; een op de vijf kledingwinkeliers groeide met meer dan 10 procent, terwijl meer dan de helft van hen de omzet vorig jaar zag dalen. Bij ruim een kwart van de kledingretailers bedroeg deze omzetdaling zelfs 10 procent of meer.

Nulgroei voor kledingbranche in 2019
Een daling van de omzet drukt direct op de winst, omdat een groot deel van de kosten vast is. En de marges zijn al beperkt, blijkt uit gegevens van RetailInsiders. Modewinkels voor kinderen, dames of heren maken bedrijfsresultaatmarges van gemiddeld circa 3 tot 4 procent. Bij lingeriewinkels bedraagt deze marge 2 procent en bij gemengde modewinkels is deze marge gemiddeld genomen negatief. De ruimte tot investeren is daarmee beperkt.

Dat beeld verandert in 2019 niet. Sterker, de groei van de kledingbranche valt dit jaar stil. Meer dan de helft van de kledingondernemers zag de omzet in het eerste kwartaal van 2019 dalen, blijkt uit CBS-gegevens. ABN Amro voorspelt een nulgroei voor de kleding retail in 2019.

Zichtbaarheid van belang voor groei
Uit het onderzoek blijkt zichtbaarheid van groot belang. De locatie, zowel fysiek in de winkelstraat als de aanwezigheid op internet, bepalen in hoeverre een retailer zichtbaar is. Voor succes blijven de kwaliteit van het assortiment en de service doorslaggevend, maar door de hevige concurrentie is het niet eenvoudig om alleen daarmee het verschil te maken.

Een zichtbare en drukke locatie biedt dan soelaas, zo merken kledingwinkeliers in de drie grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) en hun randgemeenten. Zij realiseerden vorig jaar in hun fysieke winkels 7 procent omzetgroei. Zonder deze stedelijke gebieden kromp de omzet in de randstedelijke provincies.

Verschillen per regio
Kledingwinkels in het noorden van het land hebben vorig jaar 3 procent omzetgroei gerealiseerd. Kledingwinkels in de zuidelijke provincies hebben de laagste relatieve omzet en hun omzet ontwikkelde zich met een daling van 7 procent het minst gunstig. Een mogelijke verklaring is dat de winkeldichtheid in het zuiden van Nederland hoger is en retailers zich daarom moeilijker kunnen profileren. De zuidelijke provincies tellen 106 vestigingen van kledingwinkels per 100.000 inwoners, terwijl dit in andere windstreken tussen de 87 en 94 ligt.

A-locaties binnen winkelgebieden
Ook de locatie binnen een winkelgebied is van belang. Kopers van kleding hebben aanzienlijk meer oog voor kledingwinkels op A-locaties. Dit zijn de locaties binnen winkelgebieden waar 75 tot 100 procent van het winkelende publiek passeert.
Hoewel het geen verrassing is dat die winkels meer omzet draaien, zijn de verschillen noemenswaardig. Vorig jaar is 44 procent van alle ‘fysieke’ omzet behaald door kledingwinkels op A-locaties, terwijl maar 21 procent van de winkels en 15 procent van de winkelmeters zich daar bevinden. Oftewel: een kledingwinkel op een A-locatie haalt gemiddeld een omzet die drie keer zo hoog is als daarbuiten, en de omzet per vierkante meter is zelfs meer dan vier keer zo hoog.

Online-omzet
Geholpen door de digitalisering groeit de online-omzet zeer sterk. Sterker: zonder de omzet uit deze bron zou de kledingbranche vorig jaar niet met 2 procent zijn gegroeid, maar met 5 procent zijn gekrompen. De kledingbranche behaalt gemiddeld 15 procent van de omzet uit onlineverkopen, blijkt uit onderzoek. Ook voor 2020 wordt verwacht dat de kledingverkopen via internet snel groeien.
Er zijn desondanks groeikansen voor kledingretailers die het zich niet kunnen veroorloven zelf online te verkopen. Deze retailers kunnen zich aansluiten bij een bekend online platform, samenwerken met andere partijen of de eigen website actief inzetten als oriëntatiekanaal. Bijna de helft van de consumenten oriënteert zich voor een kledingaankoop online.

Bron: insights.abnamro.nl en fashionunited.nl
Foto: Shutterstock