Deze week is het weer zover, Black Friday staat voor de deur. Black Friday is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day, een dag die de de meeste werknemers vrij hebben. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met aanbiedingen.

Het overgewaaide koopjesfestijn is inmiddels bekend onder 95 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org. Veertig procent van de ondervraagden is van plan om kleding te kopen op Black Friday. In 2018 zorgde Black Friday voor een toename van 113 procent in de kledingomzet. Naast de focus op de aankopen van kleding is ook een van de vijf kopers van plan consumentenelektronica te kopen.
In tegenstelling tot Amerika, waar filmpjes van hysterische mensenmassa’s voor winkels geen uitzondering zijn, speelt Black Friday zich hier vooral af op het internet. In het weekend van Black Friday 2018 werd er online 27% meer uitgegeven dan in een regulier weekend.

Hoe haal jij als retailer het meeste uit deze koopgekte – online én offline?  Een aantal tips & tricks:

Neem de tijd voor een gedegen voorbereiding
Bepaal wat bij jouw concept past, qua activiteiten, kortingen, giveaways en andere extra’s. Ga je voor acties of wil je op een andere manier onder de aandacht komen? Begin ook tijdig met on- en offline communiceren van je acties. Doordat nog niet iedere consument bekend is met Black Friday en het tijdstip ervan, creëer je op deze manier bewustzijn voor het event en jouw activiteit.

Onderzoek laat zien dat in het begin van de week van Black Friday de online traffic en oriëntatie al stijgen. Ook om die reden is het belangrijk om tijdig te beginnen met het communiceren van je acties.

Bereid je marketing goed voor
Voor je webshop kun je tijdens deze periode je zoekwoorden en metagegevens specifieker instellen, zodat potentiële bezoekers jouw onderneming als eerste tegenkomen in Google. Ook kun je een speciale Black Friday-pagina maken. Op die manier verbeter je de klantervaring, omdat ze alle aanbiedingen snel in één overzicht kunnen bekijken.

De beste beslissingen zijn gebaseerd op data. Had je vorig jaar al een Black Friday promo? Analyseer hoeveel verkopen je hieruit hebt gehaald, en waar deze vandaan kwamen. Welke promo’s werkten het best, en waarom? Een modern retail kassasysteem of eCommerce platform zoals Lightspeed biedt vaak gedetailleerde rapporten aan in de backoffice. Gebruik de gegevens van die rapporten om te ontdekken welke promo’s je dit jaar het beste kunt herhalen. Let bij het opstellen van nieuwe kortingsacties op de volgende dingen:

  • Wat waren je best verkochte producten?
  • Op welke dagen heb je vorig jaar – in deze periode – de hoogste omzet bereikt?
  • Hoeveel procent van de omzet komt van nieuwe klanten?
  • Wat was het rendement op je marketingcampagnes voor Black Friday en welke waren het meest effectief?

Voor zowel online als offline geldt dat het korte tijdsbestek waarin de korting geldt een gevoel van urgentie creëert bij consumenten. Versterk deze anticipatie door via social media of een nieuwsbrief je Black Friday-acties te communiceren met je volgers en bv. samen af te tellen. Zodra het eenmaal zover is, heeft iedereen je nog steeds in gedachten, en zullen ze sneller jouw winkel of website bezoeken.

Geef goede kortingen op de juiste producten
Kies je ervoor om korting te geven, houd er dan rekening mee dat 85 procent van de consumenten minimaal een afprijzing van twintig procent verwacht. Eén op de vijf ziet zelfs liefst 50 procent of meer van de aankoopprijs af gaan.

Competitief korting geven betekent natuurlijk niet dat je jezelf moet laten leegroven, maar het kan lonen om creatief na te denken over het type kortingsactie dat je opzet.

Denk na over de langere termijn en geef klanten iets waardoor ze in de toekomst weer bij je terugkomen (bijvoorbeeld 20% korting op de eerstvolgende aankoop). Heb je voorraad waar je moeilijk vanaf komt? Bundel deze met een ander artikel en bied de bundel aan met korting.

Als alternatief voor korting kun je er ook voor kiezen klanten een cadeautje te geven. Zo geeft vrouwenmodewinkel Made by Keet in Druten alleen Black Friday-korting op oude collecties en krijgen klanten een leuke attentie bij aankoop van nieuwe items: een Bruna-bon van €5,- om aan een tijdschrift of boek te besteden in de decembermaand. Bruna krijgt 75 procent van de opbrengst, Made by Keet 25 procent.

Kortingen geven betekenen margeverlies. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een selectie van actie-artikelen te maken, in plaats van korting te geven op de volledige (nieuwe) collectie. Bijvoorbeeld een aantal trekkers – die heb je echt nodig om de aandacht te trekken – naast slowmovers van het lopende seizoen of mooie/kwalitatieve leftovers van eerdere seizoenen.

Maak je eigen keuze als retailer
Lift je mee met de Black Friday-hype of niet? Volg bij het maken van je keuze je eigen gevoel en laat je niet onder druk zetten doordat collega’s in het winkelcentrum/gebied wel mee doen. Durf stelling te nemen en je uit te spreken, zoals schoenenretailer Zwartjes van 1883 in een verklaring op de website doet. Noordermeer twijfelde twee jaar geleden om via social media kenbaar te maken waarom Kloffie Black Friday links laat liggen. “Achteraf ben ik blij dat ik het toch heb gedaan”, stelt hij in een Instagrampost. “We kregen er zoveel positieve reacties op.”

‘Prijs is veel minder relevant dan mensen denken’ Aldus Frans Reichardt, de Klantenluisteraar. Prijs is volgens hem een factor in het koopgedrag, maar niet per definitie doorslaggevend. “Weet je wat het ook is: als je korting gebruikt om klanten te trekken, is dat de enige reden die je ze geeft om bij je te komen”, zegt modeondernemer Michel Noordermeer van Kloffie in Haarlem. “Ik wil dat mensen naar ons komen voor de bijzondere collectie of de beste service.” Tegenacties als Blue Friday zijn ook een goede trigger om klanten naar je winkel te trekken én bij je winkel te betrekken.

Bron: schoenvisie.nl en fashionunited.nl  
Foto: Shutterstock