Lex Hes en zijn zoon Philippe zijn nauw betrokken bij Miller & Monroe, het nieuwe mode-imperium van Nederland en Duitsland dat verrijst uit een aantal failliete boedels.

et de eerdere modeketens van Lex Hes, die als bestuurder betrokken is bij de redding van modeketens als Men at Work en Witteveen en honderden Charles Vögele–winkels, liep het niet goed af. Hij nam in 2013 met zijn kledingketen Zaza 23 winkels van de jongerenmodeketen Skooter in Noord-Nederland over. Beide ketens gingen een jaar later onderuit toen een Friese leverancier met een openstaande rekening faillissement aanvroeg.

De 59-jarige Hes, afkomstig uit een Amsterdamse textielfamilie en erelid van de businessclub van Ajax, liet het er niet bij zitten. Het bankroet mondde uit in een taai juridisch gevecht. Het faillissement van Skooter is uiteindelijk in 2015 door de Hoge Raad teruggedraaid. Zowel de aanvrager van het faillissement als zijn advocaat zijn vorig jaar door de rechter op de vingers getikt en aansprakelijk gesteld voor de veroorzaakte schade. Ze kunnen een miljoenenclaim tegemoet zien.

Nieuwe winkelimperium
Lex Hes, geboren Amsterdammer die woont in Knokke, kijkt er liever niet op terug. Hij benadrukt dat zijn voormalige ketens niets te maken hebben met het nieuwe winkelimperium Miller & Monroe waar hij nu bij betrokken is. De nieuwe winkels zijn immers vele malen groter. Het zou volgens hem kansloos zijn om nu in het formaat winkels van Skooter de jongerenmode te verkopen. Jongeren van nu kopen hun garderobe immers bij elkaar bij Primark, H&M en de grote kledingaanbieders op internet.

Het nieuwe modebedrijf, dat elkeweek 15 winkels opent, richt zichliever op een oudere doelgroep. Het bedrijf bestaat uit de winkels van het voormalige Charles Vögele in Nederland en Duitsland die werden gekocht uit een faillissement enworden omgebouwd naar de nieuwe40-plus formule Miller & Monroe. Daarnaast werd damesmodeketen Witteveen en een aantal winkels van Men at Work van de ondergang gered. Zo is in anderhalf jaar tijd een imposant modehuis opgetrokken van dik driehonderd winkels en 2800 medewerkers.

Moederbedrijf
De manier waarop het nieuwe modehuis gestalte kreeg was aanvankelijk in nevelen gehuld. Het moederbedrijf Victory & Dreams liet voorjaar 2017 voor het eerst van zich horen. Het dochterbedrijf Vidrea Retail maakt in maart een doorstart met de opgekochte failliete Nederlandse winkels van Charles Vögele. Wie er precies achter dat nieuwe bedrijf zitten, is dan nog onduidelijk. Wel wordt bekend dat modeondernemer Remt Melles het Vidrea bedrijf na de doorstart zal leiden. Melles is een oude rot in het vak, die werkte voor de ketens M&S Mode, Miss Etam en McGregor.

Later wordt bekendgemaakt dat achter de hele constructie een groep ‘vooraanstaande Nederlandse investeerders’ schuilgaat. Eén van belangrijkste daarvan, zo blijkt na de zomer van 2017, is Philippe Hes. Deze zoon van Lex Hes is bekend als organisator van hippe jongerenfeesten, zoals de alcoholvrije Frisfeesten, Helden van Oranje, het Kingsland-festival en verschillende tours voor rapper Lil Kleine.

Miller & Monroe
Philippe verschijnt ten tonele als Witteveen Mode in het nieuwe bedrijf wordt opgenomen. Hij geeft dan aan dat in Witteveen geïnvesteerd zal moeten worden, aanvankelijk in de nieuwe collectie en het op orde brengen van de voorraden en later in de internetverkoop, marketing en de winkels. Niet alle vestigingen kunnen open blijven en een deel van de winkels zal worden omgebouwd naar een vestiging van de Miller & Monroe-keten.

In maart dit jaar ontfermt de nieuwe modegroep waar de familie Hes bij betrokken is, zich over 180 winkels van het failliete Duitse Charles Vögele. Afgelopen zomer volgt ook nog de redding van de failliete Nederlandse kledingketen Men at Work. Daardoor telt de hele groep op dat moment bijna 330 winkels, aldus vader Lex Hes. En daar, zo laat hij doorschemeren, kunnen de winkels van Charles Vögele in Oostenrijk nog bij komen.

Overnamestrijd
Dat laatste blijkt echter anders uit te pakken. Wekenlang is Victory & Dreams verwikkeld in een spannende overnamestrijd om ruim honderd Oostenrijkse winkels van Charles Vögele, eveneens uit een failliete boedel. Maar deze keer, zo meldden diverse Duitse en Oostenrijkse media afgelopen september, brengt de bedrijvenopkoper en herstructureringsspecialist GA Europe een hoger bod uit en gaat er met de buit vandoor.

De expansie in de modewereld past in een lange historie van de familie Hes in de mode. De ouders van Lex hadden textielfabrieken, waar zo’n 1200 werknemers werkten. Hun zoon stapte in 2002 uit de productie omdat deze activiteiten te weinig opleverden. Hij maakte de overstap naar de verkoop van mode. Met zijn achtergrond kon hij collecties laten ontwerpen en vanaf 2002 opende hij met zijn vrouw de Zaza-damesmodewinkels.

Woordvoerder
Nu is Lex Hes, die officieel een rol heeft in de Witteveen-keten maar zich feitelijk met alle ketens van Victory & Dreams bemoeit, veel op reis om winkels te openen en verder te bouwen aan het nieuwe modehuis. Hij treedt regelmatig op als de woordvoerder en is een belangrijke adviseur in het bedrijf dat door zijn zoon is gestart. De 30-jarige Philippe is volgens vader Lex op zijn beurt op afstand betrokken. Hij adviseert de verworven modeketens op het gebied van marketing en onlineactiviteiten en is bestuurder van enkele vennootschappen die onder de holding hangen. Wel treedt hij volgens de gegevens bij de Kamer van Koophandel op als directeur en uiteindelijke belanghebbend eigenaar van de holding die Victory & Dreams bestuurt.

Met de dagelijkse bedrijfsvoering bemoeit Philippe zich niet. Daarvoor heeft hij de handen te veel vol aan zijn eigen activiteiten. Het is niet helemaal duidelijk of zijn jongere broer Alex ook een rol speelt in het modebedrijf. Beiden zijn, als organisatoren van dance-evenementen voor jongeren, eigenlijk niet zulke voor de hand liggende ondernemers in modewinkels voor oudere dames. Maar ze hebben waarschijnlijk vroeger aan de keukentafel wel heel veel meegekregen van de kledingmarkt.

Bron: fd.nl
Foto: retailtrends.nl