Hoewel pakkenmerk SuitSupply voor het tweede jaar op rij verlies draait, maakt de directie zich geen zorgen.

In 2017 leed het bedrijf 11 miljoen euro verlies, afgelopen jaar kwam het verlies op 9,6 miljoen euro uit, maar oprichter en topman Fokke de Jong zegt dat hij vooral naar de omzetgroei kijkt.

Hij stelt dat na correctie voor wisselkoersen sprake is van een ‘hele sterke’ omzetgroei van twintig procent, die op liep naar 289,2 miljoen euro. De omzet in eigen land bleef met een bedrag van 55 miljoen euro gelijk aan 2017. De grootste omzet werd behaald in de Verenigde Staten, die goed was voor ruim 120 miljoen euro.

De focus van Suitsupply ligt op het ‘verdrievoudigen’ van zijn filialen in China, waar het bedrijf nu vier winkels heeft. “Ik verwacht dit jaar een omzetgroei van twintig tot 25 procent”, aldus De Jong. De kledingketen zei al eerder veel ruimte voor internationale groei te zien, met name in het Verre Oosten. NPM Capital stak begin dit jaar tientallen miljoenen euro’s in het bedrijf, dat met name was bestemd voor de expansie in China.

De Nederlandse pakkenformule heeft in totaal 110 winkels in Europa, de Verenigde Staten en China. Vorig jaar werden er veertien nieuwe winkels geopend, onder meer in New York en Sydney. NPM Capital is sinds 2017 betrokken bij Suitsupply. Destijds bracht de investeerder samen met een aantal banken driehonderd miljoen euro in.

Vrouwenmerk Suisstudio
Eerder vertelde De Jong al dat hij ook veel verwacht van Suistudio, het merk dat hij voor vrouwen heeft opgericht. “Ik denk dat we in een behoorlijke vraag gaan voorzien”, zei hij destijds.

“We hebben altijd al interesse gehad voor de markt van vrouwenkleding.” Maar hij had het eerder te druk met SuitSupply om zich ook op vrouwen te richten. Toch wilde hij de kans niet laten liggen: “Wat Suistudio doet is er gewoon niet. Er is geen vrouwenmerk dat op een moderne en sexy manier dit soort kleding voor de top van de markt maakt. Zeker niet voor deze prijs.”

Suistudio volgt een compleet andere strategie dan SuitSupply. Waar SuitSupply zich op fysieke winkels richt, merkt De Jong dat vrouwen “ver vooruit lopen op mannen met online shoppen”. “Vrouwen gebruiken een webwinkel als browsingtool om rond te neuzen in het assortiment en steeds vaker ook om te bestellen. Vinden ze het niks, dan sturen ze het gewoon terug. En als zij dan toch besluiten om een winkel te bezoeken om iets te ruilen of passen, hoeft dat echt niet in de P.C. Hooft of Cornelis Schuytstraat.”

Deze strategie maakt het voor Suistudio makkelijker om op te schalen. Wie weet lukt het De Jong dus met Suistudio om de omzet nog verder te laten stijgen.

Bronnen en foto: retailtrends.nl en businessinsider.nl