Hoe passen de vier grote modeweken (New York, Londen, Milaan en Parijs) zich aan aan de voortdurend veranderende branche en een politiek ingewikkelde economie.

Investeerders vragen zich vaak af hoe relevant deze dure modeweken zijn in een tijdperk waarin de manier waarop mensen winkelen en aansluiting vinden bij merken, drastisch aan het veranderen is. Een modeshow tijdens een van de grote Fashion Weeks kan gemakkelijk oplopen van 300,000 tot 1 miljoen dollar als eenmaal de prijs van modellen, decorontwerp, verlichting, geluid en andere elementen ingecalculeerd zijn. Voor diegenen die in modebedrijven investeren kan het erg moeilijk zijn om te begrijpen waar het rendement op hun investeringen vandaan komt.

New York: hernieuwde focus, maar ook zorgen
De twee New York Fashion Weeks (NYFW) die ieder jaar in februari en september plaatsvinden, zijn jaarlijks goed voor een economische impact van bijna 900 miljoen dollar (819 miljoen euro), zo blijkt uit analyses van de New York Economic Development Corporation.
Hoewel de NYFW de afgelopen jaren een beetje weggekwijnd is, zien branche-experts dit seizoen een ideologische omslag waarbij ontwerpers hun boodschappen verder uitdiepen. De Wall Street Journal merkte op dat tegenstrijdige culturele vooroordelen, de ervaring van een donkere huidskleur in Amerika, de acceptatie en viering van vollere figuren en iedere leeftijd van vrouwen, de top thema’s van het jaar zijn.

Achter de schermen is echter wel sprake van zorgen over tariefoorlogen en de oplopende spanningen tussen de VS en China, Brexit en het effect van het veranderende economische- en consumentengedrag op de branche.

Zoals industrie-expert Cameron Silver, oprichter van Decades en modedirecteur van H by Halston en H Halston, in een interview met Forbes verklaarde “verkeren NYFW en de modebranche in zijn geheel momenteel in een existentiële crisis. Modeshows kunnen niet langer op dezelfde manier aansluiting vinden bij klanten. Verbindingen met fashionista’s blijven een van de meest effectieve manieren om relaties te creëren. Consumenten willen de makers van de items die ze kopen kennen en sociale media heeft daarvoor een platform gecreëerd. De manier waarop jongere generaties met mode omgaan in een gedeelde economie, biedt uiteindelijk enorme uitdagingen.” 

Londen: Brexit domineert gesprekken
De modebranche is de Britse economie ruim 32 miljard pond (ruim 36 miljard euro) waard. Officiële bronnen wijzen erop dat Londen Fashion Week (LFW) op jaarbasis meer dan 100 miljoen pond aan bestellingen genereert en een internationale personeelsbezetting heeft van ruim 10.000 Europese werknemers.

Dat is precies de reden dat Brexit een echt risico vormt. Als er geen overeenkomst komt, rekenen marktbronnen op een uittocht van ontwerpers (90 procent van de ontwerpers stemden er tijdens het EU-referendum voor om in de Europese Unie te blijven). In dit verband beweert de British Fashion Council (BFC) dat hogere tarieven op producenten, stoffen en import de branche 900 miljoen pond (ruim 1 miljard euro) zal kosten.

Parijs:  Fashion Week drijvende kracht achter economie Franse hoofdstad
Marktbronnen hebben uitgerekend dat er tijdens het 9 dagen lange evenement (van de vier grote modeweken duurt Parijs het langst) 10,3 miljard euro aan omzet wordt gegenereerd.

Volgens de Fédération De La Haute Couture et De La Mode is Paris Fashion Week de drijvende kracht achter de economie van de Franse hoofdstad. Zo zou het op jaarbasis goed zijn voor 1,2 miljard euro aan economische spin-off.

Er worden jaarlijks ruim 300 modeshows gehouden alsmede 27 beurzen met meer dan 14.000 exposanten. De helft van de merken die deelnemen aan de modeweek is afkomstig uit het buitenland, vor de merken die deelnemen aan de beurzen, is dit maar liefst 75 procent.

Milaan: ’Made in Italy’ genereert meer dan 37 miljoen euro per seizoen
Gegevens tonen aan dat hoewel Milan Fashion Week minder bezoekers trekt dan de andere 3 fashion weeks, de bezoekers gemiddeld wel meer uitgeven – bijna 2.000 euro per persoon. Dit houdt in dat de lokale economie ieder seizoen met 37 miljoen euro groeit.

Miuccia Prada presenteerde als eerste op de catwalk in Milaan, en zette daarmee de toon voor de Italiaanse modeweek. Integratie, milieubewustzijn en prioriteitstelling van stijl boven trends waren de thema’s die de invloedrijke Italiaanse modemagnaat in haar collectie aan de orde stelde. Zoals The Guardian opmerkte, liet Prada duidelijk merken dat een nieuwe manier van denken hoog op de agenda staat.

Opmerkelijk is dat Tmall (het B2C e-commerce platform van Alibaba Group), opkomende Chinese ontwerpers naar de laatste editie van Milan Fashion Week bracht, als onderdeel van diens “China Cool” initiatief in de grote mondiale modesteden. Tmall werkt als sinds 2017 samen met New York Fashion Week, maar presenteerde nu voor het eerst tijdens Milan Fashion Week. “Het is een zeer spannende tijd voor de Chinese modescène, die veel potentieel, energie en innovatieve geest toont, en we zijn daarom verheugd om te zien dat meer getalenteerde merken en jonge ontwerpers steeds meer grip krijgen in en buiten China,” zei Christina Fontana, director for Fashion and Luxury Europe at Alibaba Group.
Carlo Capasa, voorzitter van de Nationale Kamer voor Italiaanse Mode, die de modeweek organiseert, voegde eraan toe dat het China Cool-project een innovatieve bijdrage aan het evenement heeft geleverd en de algehele ervaring heeft verrijkt.

Bron: dit artikel is bewerkt van fashionunited.n