De winkels van Saks Off 5th in Amsterdam en Rotterdam sluiten deze zomer hun deuren. De zusterketen van Hudson’s Bay is inmiddels een opheffingsuitverkoop gestart.

Saks Off 5th heeft besloten een nieuwe weg in te slaan en sluit daarom al zijn vestigingen in Nederland en Duitsland. Naast Amsterdam en Rotterdam verdwijnt de formule uit Düsseldorf, Frankurt, Bonn, Stutgart, Wiesbaden en Heidelberg. De winkels blijven nog uiterlijk tot eind juni geopend en bieden tot die tijd kortingen van dertig tot veertig procent.

Saks Off 5th opende in september 2017 zijn eerste Nederlandse winkel, in de kelder van het warenhuis van Hudson’s Bay. Twee maanden later volgde een vestiging in de Amsterdamse Kalverpassage. Klanten konden er terecht voor een wisselend assortiment van premium merken, die standaard tot zestig procent in prijs zijn verlaagd. Plannen voor meer vestigingen in de nabijheid van Hudson’s Bay waren er vooralsnog niet.

Hudson’s Bay heeft momenteel vijftien warenhuizen in Nederland, maar overweegt die mogelijk nog dit jaar te sluiten. De verliezen zouden anders oplopen tot een miljard euro in 2028. De retailer probeert naar verluidt het tij nog te keren door huurverlagingen te bedingen in ruil voor minder meters, maar vastgoedeigenaren zouden daar niet aan willen meewerken.

Tot vorig jaar waren de Europese winkels van Hudson’s Bay van het Canadese moederbedrijf. Dat heeft de Europese tak toen laten fuseren met de Duitse warenhuisketen Karstadt. Hudson’s Bay is nu nog voor 49 procent eigenaar van het fusiebedrijf. De rest is in handen van de Oostenrijkse investeerder Signa, eigenaar van Karstadt.

Bron: retailtrends.nl en nrc.nl