Het wordt in veel gevallen goedkoper om een rechtszaak te beginnen. Uit onderzoek is gebleken dat de huidige tarieven veel burgers en kleinere bedrijven afschrikken om naar de rechter te stappen. Daar wordt nu wat aan gedaan.

Toegang tot de rechter
„In een rechtsstaat is de toegang van burgers en bedrijven tot de rechter essentieel. Vooral kleinere bedrijven stappen niet naar de rechter en laten hun onbetaalde rekeningen liggen, omdat het verschil tussen griffierecht en vordering zo klein is”, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Met de aanpassingen wil hij tegemoetkomen aan de bezwaren van onder andere het midden- en kleinbedrijf en van de deurwaarders.

Tarieven
De kosten voor bepaalde claims dalen vooral voor ondernemers. Voor bedrijven zakken alle tarieven voor claims tussen de €500,- en €5000,-. Nu betalen zij voor een vordering van net boven de €500,- euro: 486 euro aan griffierechten. dat wordt straks €306,-.
Voor burgers zakt het bedrag bij vorderingen van €500-1500,- van €231 naar €204 euro.
Vorderingen boven de 5000 euro worden wel duurder.

De verlaging is ook gunstig voor particulieren die een incassoprocedure tegen een bedrijf hebben verloren en worden veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, waaronder de griffierechten die dus lager worden.

Bron: metronieuws.nl en telegraaf.nl
Foto: Shutterstock