Het is nu echt over en uit voor kledingwinkel Miller & Monroe. In Nederland zijn alle winkels op 1 augustus gesloten. Afgelopen juni werd er al faillissement aangevraagd. Een doorstart zit er niet in voor de modeketen. 

Schulden
Vidrea Retail, het bedrijf achter Miler & Monroe, laat na het faillissement een schuld van zeker 43 miljoen euro na. De curatoren hebben zelf de mogelijkheden voor een doorstart onderzocht en een aantal partijen heeft zich gemeld, maar dat heeft nergens toe geleid, komt naar voren uit het eerste faillissementsverslag van de curatoren (retailtrends.nl).

Tegenover de miljoenenschuld staat een boedelsaldo van slechts 283 duizend euro. De Belastingdienst heeft nog bijna 2,9 miljoen euro te goed van het bedrijf, ander preferente crediteuren samen nog 2,75 miljoen. De banken wachten nog op een kleine 2,7 miljoen euro. Daarnaast zijn er nog bijna 450 andere schuldeisers die samen meer dan 35 miljoen euro te goed hebben.

Geen doorstart
CEO Lex Hes meldde zich kort na het faillissement met een doorstartplan, maar de curatoren lieten weten daarover niet te willen praten zolang er onduidelijkheid is over de aanspraken van leveranciers met eigendomsvoorbehouden.

Wat er met de resterende voorraad gaat gebeuren, wordt nog onderzocht. Leveranciers met een eigendomsvoorbehoud krijgen de kans hun voorraden terug te nemen. Voor zover dat niet gebeurt, zal deze op een andere, nog onbekende manier worden verkocht.

Eerder werden al alle winkels van Miller & Monroe in Duitsland gesloten. In Nederland heeft Miller & Monroe 72 filialen. Dat de winkels op 1 augustus allemaal gesloten zijn, was niet zonder reden. De arbeidsovereenkomsten van de medewerkers liepen op die dag af.

Witteveen
De toekomst van modeketen Witteveen is na het faillissement van Vidrea Retail onzeker.  Witteveen valt onder een andere holding dan Miller & Monroe en is daarom niet failliet, de winkels van Witteveen blijven open. Of het einde voor die keten ook nadert, kan CEO Hes niet met zekerheid zeggen. De formule heeft nog een vordering op Vidrea Retail. “We zijn op dit moment in gesprek met leveranciers om te kijken op welke wijze we Witteveen kunnen voortzetten.”

Bron: retailtrends.nl