Veel geretourneerde en onverkochte textielproducten worden in Europa vernietigd

Niet tevreden met je online bestelling, geld terug? Maar liefst een derde van alle retours worden vernietigd, een ravage voor het milieu. Europa werkt aan een verbod. Op z’n minst 264.000 ton vernield textiel. Dat is de ravage die retour gestuurde kleding en ander onverkocht textiel jaarlijks aanricht volgens een nieuw rapport voor het Europees Milieuagentschap (EEA). Het is de ondergrens. Het rapport, dat maandag verschijnt, schat dat over heel Europa 4% tot 9% van alle kleding wordt vernietigd.

Textielconsumptie in Europa zet aanzienlijke druk op het milieu en het klimaat, waarbij een deel van deze druk voortkomt uit geretourneerde en onverkochte textiel die vernietigd wordt in plaats van gebruikt voor het beoogde doel. Een nieuwe briefing van het Europees Milieuagentschap (EEA) gaat in op dit probleem, schat het aandeel geretourneerde en onverkochte textiel dat in Europa wordt vernietigd en onderzoekt mogelijke oplossingen om deze uitdaging aan te pakken.

Getiteld ‘De vernietiging van geretourneerde en onverkochte textiel in de circulaire economie van Europa’, biedt de EEA-briefing een overzicht van de bestaande kennis over geretourneerde en onverkochte textiel in Europa. Deze briefing wordt ondersteund door een technisch rapport van het Europese onderwerpencentrum van de EEA over circulaire economie en grondstoffengebruik.

Hoewel gegevens over dit onderwerp versnipperd zijn, suggereert het beste beschikbare bewijs dat ongeveer 4-9% van alle textielproducten die op de Europese markt worden gebracht, worden vernietigd zonder ooit te worden gebruikt zoals bedoeld. Volgens de EEA-briefing kan de verwerking en vernietiging van geretourneerde of onverkochte textiel verantwoordelijk zijn voor tot 5,6 miljoen ton CO2-equivalente broeikasgasemissies, een cijfer dat iets lager is dan de netto-emissies van Zweden in 2021.

Recente studies tonen aan dat ongeveer 20% van de kleding en 30% van de schoenen die online worden gekocht in de EU door klanten worden geretourneerd, waarbij ongeveer 70% van deze retouren wordt toegeschreven aan problemen zoals een slechte pasvorm of stijl. De EEA-briefing benadrukt echter dat slechts ongeveer 3% van de milieuschadelijke emissies van textiel wordt gegenereerd tijdens distributie- en detailhandelsactiviteiten. Dit suggereert dat zelfs een langdurig en complex retourproces waarschijnlijk gunstig is voor het milieu als het resulteert in het opnieuw verkopen en gebruiken van het product.

De EEA-briefing benadrukt de noodzaak van zowel regelgevende maatregelen en gerichte beleidsmaatregelen, als van informatieve campagnes, om klantenretouren en onverkochte goederen te verminderen. Bovendien vereist het aanpakken van de systemische problemen van overproductie en vernietiging in de textielindustrie circulaire bedrijfsmodellen en -beleid. Een positieve ontwikkeling in dit opzicht is de recente EU-overeenkomst om de vernietiging van onverkochte kleding, kledingaccessoires en schoeisel te verbieden (met bepaalde uitzonderingen voor kleine en middelgrote bedrijven) als onderdeel van de ‘Duurzame Productenverordening’ van de Ecodesign.

De EEA en haar Europees onderwerpencentrum voor circulaire economie en grondstoffengebruik (ETC CE) hebben eerder verschillende publicaties uitgebracht over textiel in de circulaire economie van Europa, met onderwerpen als textiel en het milieu, ontwerp voor circulariteit, microplastics uit textielconsumptie, export van gebruikte textiel en biogebaseerde textiel.

Bron: European Environment Agency

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: