Trend zet door: 47% meer bedrijven failliet dan in zelfde periode 2023

Het aantal faillissementen blijft toenemen. Ook in april steeg het aantal faillissementen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het CBS. De sterk stijgende trend wordt daarmee bevestigd: in de eerste vier maanden van 2024 gingen er 47% meer bedrijven failliet dan een jaar eerder. Is dit een inhaaleffect of een niet te negeren waarschuwingssignaal?

Volgens CBS gingen 422 bedrijven failliet in april
Het percentage waarmee het aantal faillissementen in april is gestegen lijkt in verhouding mee te vallen. Vorige maand werden er 402 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard, aldus het CBS. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van de maand maart. De meeste faillissementen vielen in de handel, de sector die ook de meeste bedrijven telt. Relatief gezien werden in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. Ook in de bouwnijverheid en de industrie nam het aantal faillissementen vorige maand toe.

Blijvende stijgende faillissementscijfers: inhaaleffect of waarschuwingssignaal?
Het stijgingspercentage mag dan betrekkelijk zijn, wie uitzoomt ziet een trend die tamelijk steil omhoog begint te lopen. Kunnen we de stijgende faillissementscijfers nog duiden als een inhaaleffect van de weggevallen coronasteun of moeten we de noodklok luiden? Economen zijn nog altijd verdeeld. Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing en retailing aan de Nyenrode Business Universiteit, noemt als voornaamste reden het wegvallen van de corona-steunpakketten van de overheid.

Allianz Trade: andere oorzaken voor stijgende faillissementscijfers
Johan Geeroms, risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms van kredietverzekeraar Allianz Trade, ziet deze trend heel anders. Al in februari voorspelde Allianz Trade dat er juist Nederland in 2024 geconfronteerd zou worden met een groot aantal faillissementen. In geen enkel ander Europees land zou de stijging zo hard gaan. Volgens Allianz Trade was de plus van 52% nog een inhaaleffect na corona. Maar daar komt ook dit jaar gewoon nog eens een plus van 31% bij. Geeroms wijst als verklaring op andere oorzaken zoals de ingezakte economie in Duitsland en het grote aantal (kwetsbare) starters.

Bron: FaillissementsDossier.nl
Foto: Shutterstock

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: