Volgens CBS gingen 422 bedrijven failliet in april
Het percentage waarmee het aantal faillissementen in april is gestegen lijkt in verhouding mee te vallen. Vorige maand werden er 402 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard, aldus het CBS. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van de maand maart. De meeste faillissementen vielen in de handel, de sector die ook de meeste bedrijven telt. Relatief gezien werden in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. Ook in de bouwnijverheid en de industrie nam het aantal faillissementen vorige maand toe.
Blijvende stijgende faillissementscijfers: inhaaleffect of waarschuwingssignaal?
Het stijgingspercentage mag dan betrekkelijk zijn, wie uitzoomt ziet een trend die tamelijk steil omhoog begint te lopen. Kunnen we de stijgende faillissementscijfers nog duiden als een inhaaleffect van de weggevallen coronasteun of moeten we de noodklok luiden? Economen zijn nog altijd verdeeld. Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing en retailing aan de Nyenrode Business Universiteit, noemt als voornaamste reden het wegvallen van de corona-steunpakketten van de overheid.
Allianz Trade: andere oorzaken voor stijgende faillissementscijfers
Johan Geeroms, risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms van kredietverzekeraar Allianz Trade, ziet deze trend heel anders. Al in februari voorspelde Allianz Trade dat er juist Nederland in 2024 geconfronteerd zou worden met een groot aantal faillissementen. In geen enkel ander Europees land zou de stijging zo hard gaan. Volgens Allianz Trade was de plus van 52% nog een inhaaleffect na corona. Maar daar komt ook dit jaar gewoon nog eens een plus van 31% bij. Geeroms wijst als verklaring op andere oorzaken zoals de ingezakte economie in Duitsland en het grote aantal (kwetsbare) starters.
Bron: FaillissementsDossier.nl
Foto: Shutterstock
Lid van Verbond van Credit Management Bedrijven
Copyright © 2021 | Colofon | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | Privacy | Cookies