Shoeby rondt WHOA-traject af

De rechtbank heeft het WHOA-akkoord van Shoeby goedgekeurd. Het akkoord en de afspraken met de schuldeisers worden de komende weken geïmplementeerd, zo laat de modeketen weten.

De financiers van het bedrijf, ING Bank (1,8 miljoen euro) en Van Deursen Beheer B.V. (7,5 miljoen euro), laten hun lening doorlopen. Daarnaast verstrekt Van Deursen Beheer een nieuwe lening zodat de keten het WHOA-akkoord kan uitvoeren. Van Deursen Beheer is gelieerd aan de voormalig aandeelhouder en oprichters John en Mieke van Deursen. In 2017 is het bedrijf overgedragen aan de tweede generatie, Mitch en Jill van Deursen.

De crediteuren van de modeketen ontvangen door het akkoord een eenmalige betaling, tegen finale kwijting. Het bedrag is gebaseerd op een percentage van hun uitstaande vordering. Uit documenten die RetailTrends heeft ingezien blijkt dat bij Shoeby in totaal ruim 13,5 miljoen euro – uit 3 BV’s – aan vorderingen uitstaan. Hoeveel elke schuldeiser krijgt, is afhankelijk van de ‘klasse’ waarin zij zijn ingedeeld.

Crediteuren in klasse 1 krijgen 20% van de claim die zij bij Shoeby hebben uitstaan. Het bedrag dat dan nog overblijft wordt ‘proportioneel’ onder de schuldeisers uit klassen 2 en 3 verdeeld.

De Belastingdienst (klasse 2) krijgt aan omzetbelasting 2,8 miljoen van de verschuldigde 9 miljoen euro terug. Van de 3,2 miljoen euro aan loonheffing gaat volgens het voorstel 330 duizend euro daadwerkelijk naar de Belastingdienst. De overige crediteuren in klasse 3 hebben samen 4,7 miljoen euro te goed. Daar krijgen ze volgens het akkoord 484 duizend euro van terug.

Bij een WHOA-procedure (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is het voor levensvatbare bedrijven mogelijk om tot een akkoord te komen met schuldeisers en hierdoor een faillissement te omzeilen. Het bedrijf moet wel de lopende verplichtingen, zoals bijvoorbeeld het betalen van de huur, blijven voldoen tijdens het traject. Op deze manier kan het bedrijf na de schuldsanering weer verder wanneer het akkoord door een rechter bekrachtigd is. De WHOA-procedure is een vorm van schuldsanering waarbij niet alle schuldeisers akkoord hoeven gaan. Een rechter moet de afspraken dan wel bekrachtigen. Het is niet bekend hoeveel schuldeisers voor en tegen het akkoord hebben gestemd.

Shoeby heeft dit akkoord eind vorig jaar voorgelegd aan zijn schuldeisers via de WHOA-procedure. Shoeby zag zich genoodzaakt tot deze procedure nadat het de financiële problemen als gevolg van de coronacrisis niet te boven kwam. Een faillissement zou volgens Shoeby onafwendbaar zijn zonder schuldsanering. Het plan dat aan de basis ligt voor het akkoord is volgens Shoeby gevalideerd en getoetst door externe partijen. “De WHOA is in 2021 in het leven geroepen voor bedrijven die in de kern gezond zijn”, zegt CEO Mitch van Deursen. “Wij zijn een in de kern gezond bedrijf en dat is ook de reden dat we het WHOA-traject succesvol hebben kunnen afronden.”

Bron: RetailTrends

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over:

    Ja, ik ga akkoord met het privacy-statement van MODINT Credit & Finance.(Je kunt hier het privacy-statement inzien)