Schoenenwinkels hebben het moeilijk

Sinds het begin van de coronapandemie hebben 85 schoenenwinkels in Nederland de deuren gesloten. Er zijn er nog 935 over, waarvan veel een forse belastingschuld hebben.

Schoenenwinkels
Een paar cijfers uit het onderzoek van BoldData. In de afgelopen 10 jaar sloten 530 schoenenzaken hun deuren. Een afname van 36%. Van die 530 schoenenzaken stopten 85 sinds begin 2020 toen de coronapandemie van start ging. In 2021 daalde het aantal schoenwinkels zelfs tot onder de duizend, om precies te zijn tot 935. We spreken dan over schoenspeciaalzaken en niet over de grote filiaalbedrijven die al eerder het loodje hebben gelegd.

Het aantal schoenenwinkels loopt al jaren terug, constateert ook het CBS. In 2020 werden er bijvoorbeeld 22,5% minder schoenen in fysieke schoenenwinkels verkocht dan in 2015. In de vijf jaar daarvoor, tussen 2010 en 2015, daalde de verkoop ook al met 16%,

ABN Amro-econoom Westerhuis constateert: “de volumegroei bij schoenenwinkels neemt al een aantal jaar af. We zien zeker al tien jaar een daling.” Zij denkt dat de gedwongen sluiting van de winkelstraat (de afgelopen twee jaar tijdens de lockdowns) een ontwikkeling die al langer gaande was, heeft versneld.

Oorzaken
Belangrijker dan de cijfers zelf is de constatering waardoor het aantal zelfstandige schoenwinkels in ons land zo sterk is afgenomen.
Volgens Bolddata ligt de afname grotendeels aan de sterke opmars van kopen via internet. „Het aantal webshops stijgt de afgelopen jaren enorm. Daarbij zijn er ook steeds meer online-kledingwinkels die ook schoenen verkopen.” Het aanbod van bijvoorbeeld Zalando en Wehkamp is bovendien extreem groot. Ook fysieke kledingwinkels zijn steeds meer schoenen gaan verkopen. Consultants schatten dat ketens als Primark, H&M en Zara tot 10% van hun omzet nu met schoenen realiseren.

Ook econoom Westerhuis constateert dat met name gympen tegenwoordig vaak elders vandaan komen. „Sneakers worden vaak gekocht in sportzaken en niet bij traditionele schoenenwinkels. Juist sneakers zijn erg gewild, zowel bij de jeugd als bij volwassenen.

Al jaren geleden waarschuwde belangenvereniging INretail dat retailers het zogenoemde ‘kanaal denken’ moeten loslaten, omdat de consument dit allang niet meer doet. Voor de consument gaat kopen in een fysieke winkel naadloos samen met bestellen via internet. Evenals het aanschaffen van schoeisel in een kledingzaak.

Belasting
De klappen die corona en de lockdowns hebben uitgedeeld aan schoenenwinkels, zijn voorlopig vooral goed zichtbaar bij de fiscus: „In augustus 2021 had 36% van de schoenenwinkels uitstel van belastingbetaling aangevraagd,” weet Westerhuis. „Dat is het hoogste percentage in de retail sector.” Bij kledingwinkels ligt dat percentage overigens ook hoog, op 33%.

Die 36% zag de gemiddelde belastingschuld toenemen van €115.000 eind februari 2021 naar €193.000 eind augustus 2021. „Mogelijk hebben ze ook nog andere schulden, bijvoorbeeld bij verhuurders”, vreest Westerhuis. Onder meer De Schoenenreus, Dolcis, Van Dalen, Manfield en House of Shoes gingen de afgelopen jaren failliet. Schoenenreus na een doorstart zelfs twee keer.

Ook het beursgenoteerde Macintosh Retail Group ging ten onder. Het bekendste merk, Scapino, vond onderdak bij Ziengs, de Drentse schoenenfamilie die de budgetketen ook ooit oprichtte. Het aantal vestigingen van Scapino is sindsdien op peil gebleven, met zo’n 170. Daarmee is het samen met Van Haren (ruim 140 winkels) marktleider in een versnipperde sector in ons land.

 Bronnen: telegraaf.nl, inretail.nl
Foto: Shutterstock

Hulp nodig bij jouw financiën? Schakel MODINT Credit en Finance in.
Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: