Ondernemers vragen vaker advies bij aflossen coronaschulden

Ondernemers vragen vaker advies
Ondernemers die tijdens de coronacrisis schulden bij de Belastingdienst hebben opgebouwd, vragen vaker om advies over de aflossing daarvan. Hulpplatform Geldfit meldt dat het aantal telefoontjes van ondernemers begin dit jaar is verzevenvoudigd ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om honderden ondernemers. Volgens Jacqueline Zuidweg van Geldfit krijgen uitstaande coronaschulden vanaf 1 april weer voorrang bij de Belastingdienst.

Twee derde van de schulden afgelost
In totaal hebben ruim 400.000 ondernemers belastinguitstel (zie kader) aangevraagd, bij hen is voor € 47,7 miljard aan corona-belastinguitstel verleend. De meeste ondernemers hebben hun openstaande corona-belastingschuld terugbetaald, meldde de Belastingdienst vorige maand: twee derde van de schulden is inmiddels afgelost.

Niet inbare schulden
In februari van dit jaar stond er nog 11,5 miljard euro aan schulden uit, bij zo’n 178.000 ondernemers, vooral bij mkb-bedrijven en zzp’ers. Het is nog maar de vraag of de miljarden, die nog uitstaan aan coronabelastingschuld, daadwerkelijk wordt terugbetaald. Het ministerie van Financiën sprak eerder al de verwachting uit dat 2,5 miljard oninbaar zal zijn. Om voor elkaar te krijgen dat alle schulden worden terugbetaald, heeft de Belastingsdienst zeker 400 voltijdsbanen extra nodig,  maar het kampt nu al met een personeelstekort.

Voorkomen faillissement
Zeker bij nog uitstaande coronaschulden, is het niet handig om langer dan nodig en verantwoord, leverancierskrediet te geven. De meeste gevallen van faillissement hebben te maken met en zijn toe te rekenen aan te lang uitstaande vorderingen.

Zorg dat je tijdig maatregelen treft. Heb jij als ondernemer te maken met non-betaling, meld je dan bij ons voor advies en behandeling van incasso en draag je vordering over aan de specialisten van MODINT Credit & Finance.

Bronnen: nu.nl, rtlnieuws.nl
Foto: Shutterstock 

Hulp of advies nodig bij jouw financiën of bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Bijzonder uitstel van betaling

De Belastingdienst heeft tijdens de coronapandemie aan bedrijven en zzp’ers de mogelijkheid gegeven om inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting later te betalen. Dit noemen we bijzonder uitstel van betaling. Ruim 400.000 bedrijven en zzp’ers hebben van deze regeling gebruik gemaakt. Ondernemers konden hierdoor teruglopende inkomsten als gevolg van de coronapandemie mede opvangen.

  • Sinds 1 april 2022 moet de ondernemer wel weer belasting betalen.
  • Sinds 1 oktober 2022 moet de belastingschuld terugbetaald worden volgens de betalingsregeling Bijzonder uitstel.
  • Lukt het niet om de coronabelastingschuld op tijd af te betalen? Dan komt men misschien in aanmerking voor versoepelingen.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: