Nederlandse faillissementen stijgen met 79% in 2023

De verwachting is dat het aantal faillissementen in Nederland dit jaar stijgt met maar liefst 79% ten opzichte van 2022. Voor 2024 zal het aantal faillissementen stijgen met 21%. Dat is een trendbreuk in vergelijking met 2020 en 2021, toen tijdens de coronacrisis juist sprake was van een sterke daling.

Nu de aan corona gerelateerde overheidssteun sinds vorig jaar is stopgezet, komt het aantal faillissementen dit jaar waarschijnlijk terug op het niveau van vóór corona en zal een deel van de bedrijven die hiermee overeind zijn gehouden alsnog omvallen. Wereldwijd zal het aantal faillissementen dit jaar met 49% zal stijgen.

In Nederland was in 2020 en 2021 nog sprake van een sterke daling van het aantal faillissementen. In deze jaren zorgden de omvangrijke overheidssteun voor een sterk verbeterde liquiditeitspositie van bedrijven. Direct na het stopzetten hiervan bleef het aantal faillissementen aanvankelijk laag, maar in het laatste kwartaal van 2022 nam het aantal bedrijfssluitingen snel toe. De stijging over heel 2022 kwam uiteindelijk uit op 14% ten opzichte van het voorgaande jaar. Nu dus een veel grotere stijging (+79%) van het aantal bedrijven dat de deuren moet sluiten. In Nederland zijn de grote steunprogramma’s in het tweede kwartaal van 2022 stopgezet. In combinatie met de sterk gestegen energieprijzen, de hoge rente en de economische teruggang als gevolg van de oorlog in Oekraïne levert dit voor bedrijven grote financiële uitdagingen op. Deze optelsom van factoren leidt in 2023 naar verwachting tot een forse stijging van het aantal faillissementen.

Nederland een van sterkste stijgers wereldwijd

Nederland behoort – naast Zuid-Korea (+154%), Italië (+90%), Nieuw-Zeeland (+82%) en de Verenigde Staten (+74%) – tot de landen waar in 2023 de sterkste stijging van het aantal faillissementen wordt verwacht. In 2022 was in deze landen nog sprake van een daling of – in het geval van Nederland – een relatief bescheiden stijging, maar alles wijst erop dat dit jaar een kantelpunt wordt bereikt. Nu de grootschalige overheidssteun in al deze landen is gestaakt, is de algehele verwachting dat het aantal faillissementen terugkeert naar het niveau van vóór de coronacrisis.

Andere landen

Tegelijkertijd neemt in een aantal landen het aantal faillissementen dit jaar nauwelijks toe of is zelfs sprake van een daling. Dat geldt in het bijzonder voor Spanje (-22%) en Zwitserland (-13%), waar het aantal bedrijfssluitingen in de afgelopen twee jaar al steeg tot boven het niveau van vóór corona. Hierdoor is in deze landen in 2023 waarschijnlijk sprake van een daling ten opzichte van 2022. In andere Europese landen – zoals Oostenrijk (+2%), Finland (+3%), Tsjechië (+9%) en Zweden (+12%) – is dit jaar sprake van een relatief milde stijging. Het Verenigd Koninkrijk loopt enigszins uit de pas met andere Europese landen. Het insolventieniveau bevindt zich hier al boven het niveau van vóór de coronacrisis. Bovendien verwacht men in 2023 opnieuw een stijging (+11%). Deze ontwikkeling is ingegeven door het zwakke economische herstel sinds Brexit.

Wisselende vooruitzichten in 2024

Terwijl de faillissementen dit jaar in vrijwel alle landen stijgen, zijn de verwachtingen voor 2024 wisselend. In een aantal landen – zoals Nieuw-Zeeland (+62%), Zuid-Korea (+35%) en Singapore (+30%) – nemen de faillissementen naar verwachting nog toe, terwijl in andere landen – zoals Canada (-9%), het Verenigd Koninkrijk (-4%) en België (-5%) – de daling wordt ingezet. Wereldwijd wordt volgend jaar een toename van het aantal faillissementen van 12% verwacht. De verwachting is dat de insolventieniveaus in 2024 in veel landen zullen normaliseren, waardoor de ontwikkeling veel gematigder is dan in 2023.

Faillissementen in de fashion, schoenen en textiel

Juist ook onze sector zal hard geraakt worden, is de verwachting. Hiervan merken we nu al het een en ander. Faillissementen van Scotch & Soda, AmazingKids en andere merken / leveranciers, surséances van Peek & Cloppenburg en Makro België, bedrijfssluitingen van diverse Franse winkelketens en de recente resultaten van diverse grote(re) retailers zijn ook niet goed te noemen. Het is verstandig om je klanten goed te blijven volgen, hun betaalgedrag goed te monitoren en is het raadzaam je omzet te verzekeren tegen non-betaling. Op onze website zijn de insolventies in onze branche op de voet te volgen.

Mocht je meer informatie willen hebben, neem met ons contact op. Wij kunnen je verder adviseren over de marktontwikkelingen, klantinformatie en mogelijkheden om je omzet te verzekeren tegen non-betaling. E-mail via info@modintcredit.com en telefonisch via +31885054700.

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: