Winkelstraat al langere tijd in zwaar weer
De winkelstraat verkeert al langere tijd in zwaar weer. Winkeliers hebben de afgelopen jaren de ene crisis na de andere crisis voor de kiezen gekregen. Na de coronapandemie kwam de energiecrisis die weer leidde tot een hoge inflatie, met oplopende huur-, energie-, inkoop- en personeelskosten tot gevolg. De economische groei kwam vorig jaar bijna tot stilstand en consumenten hielden hun hand op de knip zodat doorverkopen achterbleven, voorraden opliepen en eerder werd gegrepen naar uitverkoop, wat de lage marge nog verder heeft doen slinken. Daarbovenop moesten winkeliers hun tijdens de coronapandemie opgebouwde belastingschuld terugbetalen.
Belastingschuld gemiddeld 86.000 euro
Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat het grootste deel van de opgebouwde belastingschuld uitstaat in de groot- en detailhandel, waarbij de gemiddelde openstaande schuld circa 86.000 euro per ondernemer bedraagt. Ook blijkt dat veel ondernemers die gebruik maakten van belastinguitstel al bij aanvang van de coronapandemie een slechte financiële positie hadden.
Aantal faillissementen loopt op
Na twee jaren met relatief weinig faillissementen, gingen er vorig jaar 338 bedrijven failliet in de detailhandel. Zo gingen onder meer elektronicaketen BCC, sportretailers Perry Sport en Aktiesport en de koopjesketen Big Bazar over de kop. In 2023 zijn een aantal grote kledingbedrijven failliet gegaan, waaronder Score Group en Scotch & Soda. Het aantal faillissementen is hiermee weer bijna terug op het pre-corona niveau van 2019. De meerderheid van de faillissementen betrof fysieke winkels in de non-food (60%) en webwinkels (25%). Voor 2024 is de verwachting dat het aantal faillissementen in de detailhandel met 38% toeneemt t.o.v. 2024, in onder andere maar met name in fashion.
Door de verminderde koopkracht kocht de consument vorig jaar vooral minder en veelal goedkopere kleding. Vooral modeketens in het middensegment hebben last van de verschuiving naar goedkopere fastfashionmerken zoals Primark en H&M. Maar ook de goedkope Chinese online retailers Shein en Temu kapen omzet weg. De verwachting is dan ook dat meer kledingbedrijven, vooral in het middensegment, op den duur uit het straatbeeld zullen verdwijnen en het aantal faillissementen in de fashion dit jaar verder oplopen.
Bronnen: CBS, Allianz Trade, ING
Lid van Verbond van Credit Management Bedrijven
Copyright © 2021 | Colofon | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | Privacy | Cookies