Lichte omzetgroei voor fashion en home & living ondanks toename faillissementen

Na een jaar met lichte omzetgroei maar daling in volume, verwachten we 3% omzetgroei voor de kledingwinkel voor 2024. In de schoenenwinkel zal de verwachte omzetgroei in schoenenwinkels rond 1,5% blijven steken. Consumenten zullen in 2024 naar verwachting vooral meer kleding, meubels en persoonlijke verzorgingsproducten aanschaffen. Tegelijkertijd blijft de druk op de ketel voor de winkelier vanwege prijsstijgingen en zal het aantal faillissementen in de non-food dit jaar verder oplopen, vooral onder kleding- en elektronicazaken.
Consumentenvertrouwen volgens CBS

Verbetering koopkracht in 2024
Consumenten hebben, door een combinatie van een lagere inflatie, hogere lonen en een aantrekkende woningmarkt, dit jaar gemiddeld meer te besteden. Het consumentenvertrouwen is begin 2024 dan ook aanmerkelijk beter dan een jaar eerder, al blijft het nog altijd relatief laag. De verwachting is dat consumenten dit jaar weer meer zullen gaan uitgeven in de winkelstraat, al zal het nog altijd niet heel uitbundig zijn. Naar verwachting worden vooral meer kleren, meubels en persoonlijke verzorgingsproducten gekocht.

Deelindicatoren consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd
Personeelstekorten in de winkelstraat vooral doordat personeel overstapt naar andere sectoren

Tekort aan personeel zet rem op groei
Een grote uitdaging voor winkeliers is het personeelstekort. Ruim 40% van alle winkeliers heeft te maken met personeelstekort. Naast een hogere werkdruk zet het tekort aan personeel bij veel winkels een rem op de groei doordat winkeltijden worden versmald of filialen (tijdelijk) worden gesloten.

Eén van de oorzaken voor het personeelstekort is dat de sector op arbeidsvoorwaarden vrijwel onmogelijk kan concurreren met andere sectoren, zoals de horeca en de zorg.

Zo geeft bijna één op de vier winkeliers aan dat de overstap van personeel naar andere sectoren veruit de grootste belemmering is.

Meer detailhandelaren begin 2024 negatief over economisch klimaat
Aan het begin van het eerste kwartaal van 2024 oordeelden meer detailhandelaren negatief over het economisch klimaat in de komende drie maanden. Per saldo ruim 8 procent van de ondernemers verwachtte een verslechtering. In het derde kwartaal was dit per saldo nog ruim 4 procent. Detailhandelaren waren daarmee iets pessimistischer dan gemiddeld. Per saldo 7 procent van alle ondernemers in Nederland is negatief gestemd over het economisch klimaat in de komende drie maanden.

Verwachtingen economisch klimaat in komende 3 maanden volgens detailhandelaren

Vooral kleding en verzorgingsproducten fors duurder
Ook vorig jaar realiseerde het non-food segment een omzetgroei van 3%, ondanks dat er minder artikelen werden verkocht. Net als in 2023 kwam ook in 2024 de omzetgroei volledig door hogere prijzen. Vooral kleding en persoonlijke verzorgingsproducten werden, met een gemiddelde prijsstijging van 8%, fors duurder. De prijzen van elektronicaproducten stegen met 2% veel minder sterk. In alle branches nam het aantal verkochte artikelen vorig jaar af, waarbij de grootste krimp zich voordeed bij elektronicazaken en in het doe-het-zelf segment.

Lichte omzetgroei voor fashion in 2024
Na een sterke inhaalslag voor fashion in 2021 en met name 2022, viel de omzetgroei in 2023 flink terug naar 4% voor kledingwinkels, voor schoenenwinkels was dat 1,5%. De omzetgroei kwam, zowel bij kleding- als schoenenwinkels, volledig door hogere prijzen, want er werd vorig jaar 3% minder kleding en 2% minder schoenen verkocht. Voor dit jaar verwachten we voor kledingwinkels 3% omzetgroei en voor schoenenwinkels opnieuw 1,5% groei. Door een verbeterde koopkracht is de verwachting dat consumenten dit jaar weer meer kleding en schoenen kopen.

Vooral modeketens in het middensegment hebben het zwaar 
In 2023 zijn een aantal grote kledingbedrijven failliet gegaan, waaronder Score Chasin’, Scotch & Soda en sportretailers Perry Sport en Aktiesport. Momenteel zijn er meerdere ketens in problemen, zo zijn Ted Baker en Esprit bezig met een herstructurering. Door de verminderde koopkracht kocht de consument vorig jaar vooral minder en veelal goedkopere kleding. Vooral modeketens in het middensegment hebben last van de verschuiving naar goedkopere fastfashionmerken zoals Primark en H&M. Maar ook de goedkope Chinese online retailers Shein en Temu kapen omzet weg. De verwachting is dan ook dat meer kledingbedrijven, vooral in het middensegment, op de langere termijn uit het winkelstraatbeeld zullen verdwijnen.

Meer vraag naar tweedehands kleding 
De consument koopt niet alleen vaker goedkopere kleding, ook tweedehands kleding wordt steeds populairder. Dit kan zowel via online marktplaatsen als Vinted en Marktplaats als in fysieke kringloop of vintage winkels. Met name de grotere modebedrijven richten zich ook steeds vaker op de tweedehandsmarkt, met als doel de levensduur van kleding te verlengen, waardoor de ecologische footprint enigszins wordt beperkt. Dit is deels vanuit een intrinsiek duurzaamheidsbeleid, maar zeker ook anticiperend op (aankomend) strengere regelgeving. Nederland heeft als doelstelling om uiterlijk in 2050 een circulaire economie tot stand te brengen.

Dubbele groeicijfers e-commerce verleden tijd
Na een uitzonderlijke groei tijdens de coronapandemie, keerde e-commerce in 2023 terug in rustiger vaarwater met een omzetgroei van 4,5%. Met het verdwijnen van de lockdowns begin 2022 werd een deel van de online aankopen weer in de fysieke winkels gedaan. Daarmee behoren de dubbele groeicijfers tot het verleden. Dit jaar groeit de omzet in e-commerce naar verwachting met circa 3,5%. In de komende jaren zal er een verdere verschuiving van fysiek naar het online verkoopkanaal plaatsvinden. Niet alleen omdat consumenten het gemak van online winkelen blijven waarderen, maar ook doordat winkeliers vaker een multichannel strategie hebben, waarbij ze veelal een minder groot assortiment in de winkel aanbieden dan online.

2024 wordt een beter jaar voor home & living
De vooruitzichten voor het woonsegment zijn gematigd positief. Zowel voor winkels in woninginrichting als voor bouwmarkten wordt een omzetgroei van respectievelijk 3% en 2,5% verwacht. Nadat de consument vorig jaar een pas op de plaats maakte met het doen van grote uitgaven, is de verwachting dat ze dit jaar weer meer meubels zullen kopen. Ook bouwmarkten doen dit jaar betere zaken. Naar verwachting worden er dit jaar weer meer huizen verkocht, waardoor de winkelverkopen in het doe-het-zelf segment toenemen. Het betreft hier slechts een beperkte stijging aangezien er tegelijkertijd sprake is van een forse daling van het aantal opgeleverde nieuwbouw woningen.

Bronnen: CBS, ING Research, Allianz Trade, INretail, Modint

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: