Eerlijke huurmarkt moet voor minder leegstand in winkelstraat zorgen

Verschillende branche- en ondernemersorganisaties roepen op tot een eerlijkere en nieuwe huurmarkt. Ze vinden dat er meer evenwicht moet komen bij huurafspraken over winkel- en horecapanden. Op die manier kunnen faillissementen en lege winkelstraten worden voorkomen.

Verhuurders maakten tot nu toe vooral gebruik van de Huurovereenkomst Winkelruimte, die is opgesteld door verhuurders die zijn verenigd in de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Verschillende branche- en werkgeversorganisaties vinden dit model niet meer houdbaar als het gaat om de belangen en verantwoordelijkheden van huurders en verhuurders.

Ze komen nu met een alternatief model, waarin duidelijke afspraken moeten worden gemaakt over de hoogte van de huur en de situatie tijdens bijvoorbeeld een pandemie of extreem hoge inflatie. Onder meer Koninklijke Horeca Nederland, MKB-Nederland, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, het Vakcentrum en de Raad Nederlandse Detailhandel nemen het voortouw.

“Dit is een beter model, dat moet leiden tot meer evenwicht op de huurmarkt”, zegt algemeen directeur Jan Meerman van INretail, de branchevereniging voor de mode-, sport- en schoenenwinkels. “Ook verhuurders hebben er belang bij dat het goed gaat in de horeca en de detailhandel.”

De zogenoemde Huurdersvariant biedt een betere balans tussen de belangen van huurders en verhuurders bij contractbesprekingen over de huur van een winkel- of horecapand. Eerder zei de Tweede Kamer dat de huidige situatie negatieve gevolgen heeft voor de winkelstraat.

Winkeliers en verhuurders overhoop met elkaar
Tijdens de coronacrisis lagen winkeliers en verhuurders vaak met elkaar overhoop over de hoogte van de huur. Vooral tijdens de lockdowns speelde de vraag of er wel of niet moest worden betaald. Ook de hoge inflatie en de energierekening leidden ertoe dat de huren soms met wel 14 procent omhooggingen.

“Meer evenwichtige huurovereenkomsten zijn uiteindelijk in ieders belang. Verhuurders moeten rendement op hun vastgoed kunnen maken en huurders moeten geld verdienen aan de onderneming”, zegt huurrechtadvocaat Mark van Heeren.

“Verplichtingen en verantwoordelijkheden van huurders en verhuurders moeten dan in balans zijn. Partijen willen voor langere tijd een overeenkomst met elkaar aangaan. Bovendien zullen evenwichtigere huurovereenkomsten ook bijdragen aan meer vitale en duurzame binnensteden, en daar hebben we allemaal belang bij.”

Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland is het de bedoeling dat ondernemers dit als uitgangspunt nemen bij onderhandelingen. Maar dat betekent niet dat verhuurders daarmee akkoord moeten gaan. “Het gaat om de macht op de markt, en dat kan bij onderhandelingen tussen private partijen mislopen.”

“Op deze manier moeten we komen tot een evenwichtiger model. Verhuurders hebben zich tijdens de coronacrisis keurig gedragen, maar sommigen ook niet. Daar moeten we nu vanaf.”

Bron: NU.nl
Foto: Shutterstock

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over:

    Ja, ik ga akkoord met het privacy-statement van MODINT Credit & Finance.(Je kunt hier het privacy-statement inzien)