Woonwinkels deden vorig jaar goede zaken

Woonwinkels zagen afgelopen jaar hun omzet met 5,3 procent stijgen ten opzichte van een jaar eerder. In 2018 werd maar 0,2 procent groei gerealiseerd. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van de INretail Woonwinkelmonitor.

De gemiddelde omzet  in de woonbranche bleef in 2018 nagenoeg stabiel met een lichte omzetgroei van 0,2% t.o.v. 2017. In 2019 was deze groei maar liefst 5,3% en deed de woonbranche het een stuk beter. Met name de meubelzaken deden het erg goed, daar nam de omzetgroei toe met 8,4% ten opzichte van 2018.

De stijging is volgens INretail vooral te verklaren door de krapte op de woningmarkt, waardoor er meer in het interieur van het bestaande huis wordt geïnvesteerd. De verwachting is dat de omzetgroei voor woonwinkels aanhoudt.

Consumentenvertrouwen licht in de min
Het consumentenvertrouwen kwam in december uit op -2. In december 2018 kwam het indexcijfer nog uit op 9 , terwijl in december 2017 nog zelfs een index van 25 werd bereikt (CBS). Niet alleen over het consumentenvertrouwen, maar ook over het doen van grote aankopen was de consument, met een index van 5 in december, minder positief dan aan het eind van 2018 (index van 12).

Woningmarkt
Het NVM rapporteert voor Q4 2019 een stijging van 3,2% in het aantal verkochte woningen. Dit komt neer op 40.400 woningen verkocht door NVM-makelaars op de bestaande koopwoningmarkt. Dat zijn er 3% meer dan een jaar geleden in hetzelfde kwartaal. Het aantal woningen dat te koop stond nam af met 18,3%. Door de krapte steeg de gemiddelde woningprijs t.o.v. Q4 2018 naar 326.000 euro; een stijging van 8%.

In totaal zijn er in 2019 218.595 bestaande woningen verkocht (CBS). Wat betreft nieuwbouw meldt het CBS dat er in totaal bijna 71.000 nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd. Dat is ruim 6% meer dan in 2018 en het hoogste aantal in tien jaar tijd.

Boodschap 2020
Inretail heeft tot slot nog een boodschap voor de bedrijven met personeel. De krapte aan goed personeel zal de komende tijd alleen nog maar meer toenemen. Dat geldt niet alleen voor de (interieur)vakmensen maar ook voor verkopend personeel. Hoe hiermee om te gaan? Wees creatief en vernieuwend. Het gaat niet altijd om het financiële plaatje. Flexibiliteit in werktijden, eigen verantwoordelijkheid, scholing en een goede work-life balance zijn belangrijk voor de jongere generatie!

Bron: retailnews.nl
Foto: Shutterstock

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: