Vrees voor drama aan faillissementen bij sluiting winkels

Het coronavirus, er is geen ontkomen aan. COVID-19, zoals het virus officieel heet, houdt een groot deel van de wereld in zijn greep. Ook in Nederland verspreidt het virus zich snel.

Regeringen in andere landen hebben in een poging de verspreiding van het coronavirus te vertragen, al eerder besloten non-foodwinkels geheel of gedeeltelijk te sluiten. Zowel Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk en sinds afgelopen dinsdag België hebben de maatregelen al doorgevoerd. Alle niet-essentiële winkels zijn daar gesloten.

Volgens brancheorganisatie INretail is de sluiting van non-foodwinkels  in ons land, een kwestie van dagen. ‘Wij houden er rekening mee dat deze week alle nonfoodwinkels op slot gaan’, zegt de brancheorganisatie.
INretail verwacht wel dat supermarkten, slagers, bakkers, groenteboeren, drogisterijen en dierspeciaalzaken – de zogenoemde essentiële winkels – open mogen blijven. Veel andere retailers in het land lopen vooruit op de maatregelen en besloten begin deze week hun winkels al (deels) te sluiten, zoals IKEA en de Bijenkorf.  Later volgden onder meer Coolblue, C&A, H&M, Dille&Kamille en Van Haren.

Rabobank-econoom Olaf Zwijnenburg voorspelt een ‘drama aan faillissementen’ als de maatregel wordt ingevoerd. De non-foodsector is goed voor 400.000 arbeidsplaatsen en een omzet van een kleine €50 mrd per jaar. Een sluiting van een maand kost al snel €4 mrd aan omzet. De omzetten vallen nu al grotendeels weg terwijl de vaste lasten doorlopen. Ook zonder gedwongen sluitingen voorspelt Zwijnenburg zware klappen voor de omzet in een aantal sectoren, door de leegte in de winkelstraten en de verschuiving naar online. In sommige winkels daalden de omzetten al met zeventig procent en het aantal grote aankopen lijkt vaker te worden uitgesteld.

Hulp aan ondernemers
Veel ondernemers vragen zich af hoe lang zij een gedwongen sluiting financieel volhouden.  Brancheorganisaties INretail, Modint, ANWR-GARANT, CBM, FGHS, FNLS en VIMAGRO roepen bedrijven in de keten op om samen te werken en solidair en coulant te zijn. “In de huidige situatie is het noodzakelijk om samen de bedrijfskolom te stutten. Samen moeten we erover nadenken hoe wij de problemen en de risico’s in de keten kunnen ondervangen, verdelen en compenseren, nu en in de toekomst.” De brancheorganisaties roepen dan ook op om coulant te zijn als het gaat over levertijden en -momenten, levering van alternatieve goederen, gebruik van boetebeding en betalingstermijnen en natuurlijk het toepassen van het begrip ‘overmacht’.
INretail: ‘wij hopen echt dat de maatschappij de handen in elkaar slaat om ondernemers hierdoor heen te helpen.’ De organisatie riep het Kabinet daarom maandag op ondernemers uitstel te geven van het betalen van belastingen, zowel landelijk als lokaal. Ondernemers moeten binnenkort over het eerste kwartaal enkele miljarden aan btw afdragen.

Inmiddels heeft de overheid actie ondernomen om ondernemers, die getroffen zijn door de coronacrisis, te helpen. Er zijn vergaande regelingen van kracht waar je als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken, op korte en langere termijn. Bekijk wat de mogelijkheden zijn op https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/

Brancheorganisatie INretail reageerde verheugd. “INretail is blij met de steun- en liquiditeitsmaatregelen. INretail heeft hier zwaar voor gelobbyd en blijft hameren op ruimhartige regelingen en snelheid.

Bron: retailtrends.nl, fashionunited.nl
Foto: Shutterstock

MODINT Credit & Finance volgt de situatie wereldwijd per uur. Ook hebben wij continu contact met onze strategische partners zoals Euler Hermes en andere stakeholders om zo leden en klanten bij te staan en snel en adequaat te kunnen adviseren en helpen.

Voorbeelden van situaties waar wij je bijstand kunnen verlenen:
* Order wordt geannuleerd
* Zending wordt geweigerd, je klant sluit de winkel
* Verzoek tot uitstel van betaling of betalingsregeling
* Aansprakelijk gesteld vanwege te laat / niet leveren
* Vooruitbetaling gedaan aan uw producent die niet terugbetaalt
* Wat is de kredietwaardigheid van uw nieuwe leverancier?

Bel onze Corona Desk: +31 88 5054700 of mail naar info@modintcredit.com
Wij staan u bij met raad en daad

 

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over:

    Ja, ik ga akkoord met het privacy-statement van MODINT Credit & Finance.(Je kunt hier het privacy-statement inzien)