VERLENGING LOCKDOWN ZONDER EXTRA STEUN ZORGT VOOR VLOEDGOLF AAN FAILLISSEMENTEN

Vanuit allerlei hoeken wordt een vloedgolf aan financiële problemen verwacht door de verlenging van de lockdown, als er geen extra steun komt vanuit de Overheid. Een overzicht van een aantal publicaties.

Credit Expo: “Verlengen lockdown – rampzalig voor het MKB”
Volgens het grootste Nederlandse platform voor credit management is een verlenging van de lockdown, de doodsteek voor sectoren als de retail, de evenementenbranche, de horeca inclusief de toeleveranciers, de kermissen en de reisbranche. Credit Expo meldt verder dat ondernemersorganisatie ONL voorstelt dat er per direct extra steunmaatregelen komen, als:

  • Verruiming van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten): hogere vergoedingspercentages en opheffen bovengrens;
  • Extra overbruggingskrediet mogelijk maken en verbetering van de condities;
  • Ruime voorraadvergoeding voor de non-food retail;
  • Verhoging van het NOW percentage naar 90% van de loonsom voor het eerste kwartaal van 2021.

Daarnaast pleit ONL voor:

  • Steun aan ondernemers die vlak voor de coronapandemie een zaak zijn begonnen of hebben overgenomen. Zij krijgen nu nog steeds geen enkele steun;
  • Sneller experimenteren met fieldlabs, pilots en een click en collect systeem, zodat de maximale mogelijkheden voor ondernemers worden benut om ondanks de lockdown omzet te maken;
  • Het betrekken van ondernemers bij het vaccinatieprogramma.

Inretail: “Vrees voor tsunami aan faillissementen en ontslagen”
INretail kwam afgelopen zondag met deze kop en is extreem verontrust over de snel verslechterende situatie waarmee de tienduizenden gesloten winkels kampen door de lockdown. De brancheorganisatie: “Als de situatie niet verandert, wordt het een bloedbad”. Iedere dag wordt de situatie nijpender. Ondernemers zoeken wanhopig naar perspectief en kloppen massaal bij INretail aan. “De voorraadvergoedingsregeling moet beter passend gemaakt worden en bestellingen afhalen bij de winkel moet groen licht krijgen.”

Tienduizenden banen op de tocht
Aan een actuele flitspeiling van INretail deden binnen enkele uren 1300 ondernemers mee. Ruim zestig procent weet nu al dat hun onderneming in 2021 moet afslanken. Tienduizenden banen staan op de tocht en de paniek is enorm. “Tachtig procent van de deelnemers in onze branches is enorm bezorgd,” aldus een verontruste algemeen directeur Jan Meerman. “Er dreigt een groot maatschappelijk probleem waarvan ook toekomstige generaties de lasten van moeten dragen.”

Kom over de brug
INretail roept het kabinet op om met een realistische vergoeding over de brug te komen. “Er is twintig miljoen euro voor de voorraadvergoeding gereserveerd, maar de totale schade gaat eerder richting een miljard euro. Alles ligt nog vol met spullen van de feestdagenperiode en wintervoorraad nu de uitverkoop compleet in het water valt. De winkelvoorraad waarde kan grotendeels afgeschreven worden. Door alle gemiste omzet kunnen ook de nieuwe voorraden niet betaald worden en kan het nieuwe seizoen niet van start. Een realistische vergoeding is keihard nodig om te overleven. In de vergoedingsregeling zijn nu geen verschillen tussen branches verwerkt en daardoor past de regeling niet. Meer maatwerk is nodig.”

INretail wil ook dat het afhalen van bestellingen groen licht krijgt. “Net als de horeca en bouwmarkten moeten ook winkels van hun entree een afhaalloket kunnen maken. Dat kan veilig. Bezorgen en afhalen zijn de enige opties tijdens deze lockdown. Maak dat dan mogelijk. Vanaf maandag staat net als in de rest van Europa ook Duitsland afhalen in de winkel toe. Neem dat voorbeeld over en creëer zo een Europese aanpak. Nu gaat de winkel in de wijk, failliet terwijl dat te voorkomen is.”

MKB-Nederland en VNO-NCW: ‘Verlenging lockdown was verwacht maar komt desondanks hard aan’
Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is het noodzakelijk dat de vergoeding voor vaste lasten (TVL-regeling) flink verbetert nu het geld veel ondernemingen uit blijft stromen. Zo vallen veel middenbedrijven (> 250 werknemers) nog altijd buiten de boot, moet de maximumvergoeding flink worden verruimd en de omzetdrempel om tot de regeling te worden toegelaten omlaag. Daarnaast moet de voorraadvergoeding voor winkeliers omhoog.

Verder pleiten de ondernemersorganisaties voor meer hulp voor startende ondernemers en het weer ophogen van de NOW-loonsteun. Andere belangrijke punten zijn de ondersteuning van het eigen vermogen van ondernemers – dat steeds verder opdroogt – en de continuïteit die bij steeds meer bedrijven in gevaar is. ‘Steeds meer ondernemers zijn ook hun privé-vermogen aan het opeten, dat eigenlijk voor hun pensioen of andere doelen is bestemd’. Verder moet een speciaal garantiefonds zorgen dat evenementenbedrijven zonder heel grote risico’s toch al evenementen kunnen gaan plannen voor het komend voorjaar en de zomer, nu ook de vaccinatiecampagne en het testen op stoom komen.

ABN AMRO: “Geldnood dreigt bij kwart bedrijven”
Ruim een kwart van de bedrijven komt door de verlengde lockdown binnen een paar maanden in de financiële problemen als er geen extra steun komt. Dat stelt ABN AMRO op basis van onderzoek onder tienduizenden bedrijven.

Economen van de bank gaan ervan uit dat de lockdownmaatregelen geleidelijk worden afgebouwd zodra alle kwetsbare personen zijn gevaccineerd. Dat zou betekenen dat gesloten bedrijven nog ongeveer drie maanden moeten interen op hun reserves. Zonder extra steun betekent dit voor 27 procent van de bedrijven dat er acute financiële problemen ontstaan. Dit betekent overigens niet dat al deze bedrijven ook  failliet gaan. De grootste groep bedrijven waar financiële problemen dreigt is volgens ABN AMRO, de zakelijke dienstverlening, gevolgd door de detailhandel. Op de derde plek komt de bouw.

FD: Modebedrijven dreigen als dominostenen om te vallen
Het FD meldt dat doordat modebedrijven nauw met elkaar verweven zijn, een domino-effect dreigt in de Nederlandse modesector.Vooral distributeurs, modemerken en ontwerpers zijn kwetsbaar, omdat ze afhankelijk zijn van de opdrachten van winkeliers. Zij kunnen nergens aankloppen. Geen enkele groothandel krijgt staatssteun voor zijn voorraden.

“De regering moet zich realiseren dat een modewinkel geen kappers- of horecazaak is”, zegt modeondernemer Rob Schalker van ‘a Fish named Fred’. “De voorraden draaien om tonnen. De vergoeding voor opstapelende voorraden is een schijntje.’ Hij verwacht dat veel ondernemers zullen omvallen. Ook hier klinkt het geluid dat maatwerk van de overheid nodig.

MODINT
Volgens bracheorganisatie MODINT is éen van de belangrijkste pijnpunten; de onverkochte voorraad. Vooral winkels die modegevoelige spullen verkopen, zoals kledingzaken, hebben er last van. “Zij hebben nog tot eind februari om hun wintercollectie te verkopen en hoe langer de lockdown duurt, hoe kleiner de kans is dat dat lukt. Dat levert ook weer problemen voor daarna op: met de opbrengst van de wintercollectie kopen veel ondernemers hun nieuwe voorraad voor de lente en zomer weer in.”

Ondernemers kunnen vanwege de lockdown aanspraak maken op een voorraadvergoeding tot een maximum van 20.160 euro, maar dat is niet genoeg. “Het is een kopie van de voorraadvergoeding voor de horeca, die de inhoud van hun koelkast moesten weggooien. Maar dat is iets heel anders dan de waarde van een winkelcollectie” (INretail).”

Zorg dat u niet wordt meegesleurd in de vloedgolf aan faillissementen en informeer u middels een credit check bij ons over recente betalingservaringen of incasseer uw vordering nu er nog cash is. Mail naar info@modintcredit.com of bel 088-505 4700.

Bronnen: creditexpo.nl, FD.nl, inretail.nl, Modint.nl, accountantweek.nl
Afbeelding van Gerd Altmann via pixabay.com

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over:

    Ja, ik ga akkoord met het privacy-statement van MODINT Credit & Finance.(Je kunt hier het privacy-statement inzien)