Een recessie is onafwendbaar voor de Nederlandse economie, door de uitbraak van het Coronavirus. Dat blijkt vandaag uit prognoses van het Centraal Planbureau (CPB). Zij gaan uit van een krimp van het Nederlandse bbp met 3,5 procent in dit jaar.
Het CPB maakte vier verschillende scenario’s voor de ontwikkeling van de economie in 2020. In het meest rooskleurige scenario gaat het planbureau uit van 1,2 procent krimp. Die krimp zit ‘m vooral in het eerste halfjaar, daarna trekt het alweer bij. In het zwartste scenario wordt uit gegaan van een krimp van -7,7 procent. In dat geval gaat het CPB ervan uit dat de economie pas weer over een jaar herstelt. De Coronacrisis zal in dat geval ook leiden tot problemen in de financiële sector.
Het zwartste scenario houdt ook rekening met een verslechtering van de coronacrisis in het buitenland, wat Nederlandse bedrijven hard zal raken. Zij kunnen dan lange tijd veel minder dan verwacht exporteren en kunnen bovendien moeilijker aan grondstoffen of onderdelen komen.
Economen van ABN gaan uit van een basisscenario van 3,5 procent krimp. De Nederlandse economie zal in het eerste en vooral het tweede kwartaal sterk zal krimpen: met ongeveer 1,5% en 4,5% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vervolgens – aannemende dat de meeste beperkingen in mei weer worden opgeheven – kan de economie in de zomer enigszins herstellen.
Hoe verhouden die scenario’s zich nou tot de crisis die we tien jaar geleden hadden? In drie van de vier gevallen is de krimp ernstiger dan tijdens de kredietcrisis van twaalf jaar geleden. “Het grote verschil met de vorige crisis is de abrupte stop”, zegt hoofdeconoom bij ING, Marieke Blom. Nu hebben sommige bedrijven, in de horeca of de evenementbranche bijvoorbeeld, plots (bijna) geen inkomsten meer. “In 2009 was het meer een gelijkmatige neergang. De diepte van de val is nu dus sterker en sneller dan in 2009.”
De crisis die begon in 2008 had bovendien zijn oorspring in de financiële sector en sloeg over naar de reële economie. Bij deze Coronacrisis is het nog maar de vraag of er ook banken in de problemen gaan komen. Dat is in twee scenario’s van het CPB niet het geval. Sinds de laatste recessie hebben we bovendien allerlei mechanismes klaargezet voor het geval het ooit weer misgaat in de financiële sector. Dat moet nu klappen opvangen als de crisis inderdaad overslaat naar banken.
Maar, en dat is het goede nieuws, het vangnet is ook groter. Blom: “De beleidsreactie is een stuk sterker. Zowel vanuit de Europese Centrale Bank, als vanuit het rijk. Overheden hebben echt het gevoel: we moeten hier nu op reageren.”
Bronnen: rtlnieuws.nl en rtlz.nl
Foto: Shutterstock