Veel mkb’ers worstelen met de cashflow als gevolg van de coronacrisis. De overheid heeft weliswaar goede maatregelen genomen om bedrijven te steunen tijdens de coronacrisis, het is maar de vraag of deze maatregelen afdoende zijn. Eén van de oplossingen om de cashflow op peil te houden is ‘factoring’.
Zomerperiode
Naast de onzekerheden als gevolg van de coronacrisis, speelt ook de periode van het jaar mee. De vakantieperiode is aangebroken en veel bedrijven komen juist in deze periode in de liquiditeitsproblemen. Het vakantiegeld is immers net uitbetaald en de omzet vermindert voor een bepaalde tijd of valt soms zelfs helemaal weg. De vaste kosten lopen echter gewoon door, waardoor er problemen met de liquiditeitsdruk kunnen ontstaan.
Externe financiering
Om de cashflow op peil te houden zetten steeds meer ondernemers in op alternatieve financieringsvormen. Maar liefst veertig procent van de ondernemers, die voorheen nog zonder externe geldschieters werkten, overweegt nu toch om extra cashflow in te zetten (Bibby Financial Services).
Een lening bij de bank lijkt een logische oplossing, maar dat blijkt toch niet altijd even makkelijk. Vooral bij kleinere kredieten lijken banken niet altijd even happig om een lening te verstrekken, omdat ze daar te weinig op verdienen. Andere vormen van externe financiering zijn een private lening, crowdfunding, overheidssteun, leasing, zakelijk krediet, voorraadfinanciering en factoring.
Factoring
Met factoring worden facturen overgedragen aan een factoringmaatschappij, waardoor er direct werkkapitaal beschikbaar is om te ondernemen én je geen omkijken meer hebt naar debiteurenbeheer. In de meeste gevallen betaalt de factormaatschappij maximaal 90% van de factuur binnen 24 uur uit. Dat geeft ruimte om als organisatie te ondernemen.
Factoring hoeft niet duur te zijn. Vergeleken met andere financieringsvormen (bijvoorbeeld via banken) kan het zelfs goedkoper zijn. Niet alleen bespaar je op een aantal overhead kosten zoals porto, briefpapier en tijd van medewerkers. Je hoeft bovendien niet te wachten op betalingen en daarom kun je profiteren van een gezondere bankbalans en besparing op rentekosten. En last-but-not-least: Door een snelle uitbetaling kunnen bijvoorbeeld vaak betere afspraken met leveranciers gemaakt worden, waarmee factoring zichzelf terug verdient.
Neem voor meer informatie over factoring of andere zakelijke financieringsvormen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van je cashflow, contact op met ons. Bel 088-5054700 of mail naar info@modintcredit.com
Bronnen: brisk.nl, modintcredit.com
Foto: Shutterstock