JAN SCHNEIDER-MAESSEN VAN BvCM: “MEER WAAKZAAMHEID VEREIST”.

Bijna 30 procent van de Duitse bedrijven heeft voorzorgsmaatregelen genomen in hun kredietbeheer voor de huidige coronagolf. Tegelijkertijd staan ​​veel bedrijven lange betalingstermijnen toe – een hoog risico in de huidige situatie. Dit is het resultaat van het laatste onderzoek van de Bundesverbandes Credit Management (BvCM) naar de gevolgen van de Covid 19-pandemie. Lees verder voor het verhaal van Jan Schneider-Maessen, bestuurder van het Bundesverband Credit Management in Kleve (D).

Welke conclusies trekken de bedrijven uit de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 voor de huidige pandemische situatie? “Verhoogde waakzaamheid, intensieve monitoring, proactieve controle van kredietlimieten: het zijn slechts enkele van de maatregelen die de ondervraagde bedrijven noemden”, legt Jan Schneider-Maessen, gedelegeerd bestuurder van de BvCM, uit.

Het gedetailleerde heronderzoek van de klanten met de hoogste omzet, de sensibilisatie voor uitgestelde faillissementen en de interne dialoog met de verkoopafdeling voor het vroegtijdig opsporen van risico’s zijn verdere acties die in de bedrijven werden ondernomen. “Wij van Credit Management moeten ons nu voorbereiden op verdere ontwikkelingen dit jaar”, benadrukt Schneider-Maessen. En die zijn alles behalve zeker. Niemand kan voorspellen wanneer de pandemie beheersbaar zal zijn – ondanks de start van de vaccinatie.

Het belangrijkste op dit moment zijn actuele gegevens over eigen klanten. Hierbij is vooral de uitwisseling met sales van belang. Dit bleek ook uit het antwoord op de vraag “In hoeverre is er uitwisseling met verkoop bij de kredietbeslissing”. Ongeveer 50 procent van de ondervraagden beantwoordde de vraag met “vaak” of “zeer vaak”. Volgens Schneider-Maessen heeft de andere helft van de respondenten nog wat in te halen. Uw eigen verkoopcollega’s zijn een onmisbare bron van informatie. Je hebt tenslotte een directe lijn naar de klant.

Lange betalingstermijnen
De raad van bestuur van BvCM maakt zich zorgen over de toename van langetermijnbetalings overeenkomsten. Immers, 17 procent van de ondervraagden kent hun klanten betalingstermijnen van maximaal 180 dagen toe. In juni 2020 was deze waarde nog 4 procent. ‘We hebben het hier over ruim een half jaar. Wie kan nu zeggen hoe het met klanten in juli 2021 gaat? ”, aldus Jan Schneider-Maessen. Met dergelijke meerjarige overeenkomsten loopt u een groot risico. Het feit dat slechts 20 procent van de bedrijven extra onderpand nodig heeft, is ook vanuit credit management perspectief verbazingwekkend.

Niet minder opmerkelijk is het feit dat maar heel weinig bedrijven hun algemene voorwaarden gedurende de hele periode hebben aangepast. Minstens 15 procent van de ondervraagden heeft het verzamelen van stamgegevens van klanten uitgebreid, inclusief items als industrie, bonuscheck, “staatssteun gebruikt?” en “omzet per segment”.

Aangepaste kredietlimieten
Daarentegen heeft 55 procent van de ondervraagde bedrijven de kredietlimieten van hun klanten al aangepast. Bij het begin van de pandemie was dat nog maar 30 procent. Er is dus een aanzienlijk hoger risicobewustzijn.

Het positieve resultaat is dat het opzettelijk overschrijden van betalingstermijnen weer terugloopt. Aan het begin van de pandemie meldde meer dan 40 procent van de ondervraagden dergelijke vertragingen, nu is dat nog maar 30 procent. “Hier lijkt een zekere solidariteit te ontstaan”, zegt Schneider-Maessen. Bedrijven begrijpen duidelijk dat als het te lang duurt voor ze betalen, ze hun leveranciers in de problemen kunnen brengen.

Kredietverzekering
De relatie met kredietverzekeraars blijft een gevoelig onderwerp. Slechts 60 procent van de ondervraagden zei dat ze informatie hadden gekregen van hun kredietverzekeraars. Inmiddels is deze waarde bijna 80 procent. En de informatie die naar boven komt, wekt niet altijd enthousiasme op: het gaat over bezuinigingen op limieten, premieverhogingen of de vraag om het portfolio te stroomlijnen. “Als onze leden met de kredietverzekeraars moeten praten, doen wij dat als federale vereniging graag”, stelt Schneider-Maessen. Door de procedure voor het “Schutzschirmverfahren” te verlengen tot medio 2021, is de situatie versoepeld. Maar het valt nog te bezien hoe het verder gaat na het einde van de verlengingsperiode.

Bron: BvCM 
Foto: mediamixx.eu
Dit artikel is vertaald uit het duits.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over:

    Ja, ik ga akkoord met het privacy-statement van MODINT Credit & Finance.(Je kunt hier het privacy-statement inzien)