Hoe zit het met de impact van Corona op de modebranche? MODINT Credit & Finance directeur Frans van der Hoorn geeft antwoord op deze en andere vragen voor het vakblad De Credit Manager van de VVCM.
Wat doet MODINT Credit & Finance?
MCF is een onderneming op het gebied van creditmanagement en marktleider in de sector van mode en textiel binnen Europa, actief voor organisaties in fashion, sport, schoenen, beauty, textiel en home & living en heeft meer dan 600 klanten verspreid over o.a. Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Denemarken. MCF is gevestigd op het meest duurzame bedrijventerrein in NL, het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem, In Duitsland heeft MCF een eigen GmbH met advocaat.
“Wij ontzorgen onze opdrachtgevers met een service en performancegericht creditmanagement concept bestaande uit: debiteurenbeheer, incasso, kredietverzekering, factoring, credit checks, monitoring en mediation. Sinds onze afsplitsing van Modint de ondernemersorganisatie en het branchenetwerk van fabrikanten, importeurs, agenten en groothandelaren in kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur)textiel, zijn we ook actief in andere sectoren onder het label CRDT.”
Wat gebeurt er in jullie sector?
“De winkels zitten met voorraad, consumenten zijn voorzichtig en de supply chain zit op slot. Dat laatste was al voordat de Corona crisis in Nederland uitbrak. Eind december kon China al niet meer leveren en stagneerde de aanvoer van de zomercollectie. Op het moment dat deze collectie in de winkels lag, brak de Coronacrisis in alle hevigheid los en was er totaal geen vraag meer. Dus er is nu geen cash bij de winkeliers om te investeren in de wintercollectie. Verder zijn er lopende orders gecancelled die wel betaald moeten worden conform de Algemene Voorwaarden, maar dat blijft een heikel punt. Disputen in de modesector zijn sowieso al voor de Corona crisis een belangrijk onderdeel van het credit management.
Toch heerst er veel solidariteit in de keten; men heeft elkaar nodig in deze tijden. Helaas doen de grote modeketens daar niet aan mee en verlengen hun betalingstermijn zo maar naar 120 dagen.
Er is ook veel transparantie onder elkaar. Men deelt (financiële) informatie. Ook de banken stellen zich tot nu toe heel constructief op.
Wat vind je van de rol van de overheid?
“De overheid heeft snel en goed gehandeld en met name de NOW regeling was een mooi gebaar. Helaas vormen de personeelskosten niet altijd de grootste kostenpost, dus het verlies blijft groot.
Hoe hebben de kredietverzekeraars gehandeld die bij de vorige crisis heel drastisch te werk gingen?
“Zij hebben het goed gedaan dit keer. Limieten zijn niet massaal ingetrokken, maar case by case beoordeeld. Ook de termijn om een vordering als incasso te melden was verlengd met 30 dagen al is dat recent weer teruggedraaid. Men eist nu een stevig incasso maar wil gezonde bedrijven ook helpen”
Wat zal er gaan gebeuren in de sector”
“Je moet de zaakjes goed voor elkaar hebben. Als je dat voor de crisis niet had, dan gaat het je nu ook niet lukken en kan je ook niet aankloppen bij de bank of de overheid.
De zwakke broeders gaan het niet redden en dat is niet alleen door de Corona maar dat heeft slechts het proces versneld. Overall ligt de omzetminus in het 1e hjr rond 35% en dat gaat het 2e hjr niet goedmaken.
Wat moet de credit manager nu doen? Hard zijn of solidair?
“Ik raad aan pro-actief te ageren. Er is nu nog geld bij debiteur, maar als je lang wacht, is dat er misschien niet meer. Immers weet je ook niet wat jouw collega crediteur doet. Uiteindelijk gaat het erom dat er betaald wordt in het zaken doen en dat moet de focus zijn, al dan niet via een regeling. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dat is de basis van ons concept.