Modegigant C&A begint aan een grote reorganisatie, waarbij dertig winkels in Frankrijk en vooralsnog dertien winkels in Duitsland worden gesloten. Niet uitgesloten wordt dat ook in Nederland vestigingen dicht moeten.
Frankrijk
C&A gaat tientallen winkels in Frankrijk sluiten, zo meldde nieuwsbureau AFP in januari. Dertig winkels gaan sluiten waardoor 200 banen op het spel staan, aldus het bericht. Vorig jaar werden ook al veertien sluitingen in Frankrijk aangekondigd. De dertig nieuwe sluitingen zijn nodig om te voldoen aan de veranderende textielindustrie en om weer winstgevend te zijn, aldus een woordvoerder van C&A tegen AFP.
Geprobeerd wordt de werknemers in andere winkels van de keten onder te brengen. Maar dit blijkt problematisch, omdat de afstand tot het werk voor de betrokkenen te groot wordt. C&A heeft 160 winkels in Frankrijk en ongeveer 2800 werknemers.
Duitsland
Ook in Duitsland begint C&A aan een reorganisatie. In December werd gemeld dat C&A van plan was om tot 100 van de ca 450 winkels te gaan sluiten (retailtrends.nl). Eind deze maand is de sluiting van 13 winkels bevestigd (fashionunited.nl).
C&A, dat nog steeds volledig in handen is van de Duits-Nederlandse oprichtersfamilie Brenninkmeijer, beleeft roerige tijden. Begin vorig jaar circuleerde het gerucht dat de familie het internationale modeconcern wilde verkopen aan Chinese investeerders. In oktober vorig jaar haalde een nieuwe topman, Alain Caparros, de bezem drastisch door het topmanagement. In maart stapte Caparros plotseling zelf op, naar eigen zeggen wegens gezondheidsproblemen.
Over de verkoop van C&A is het afgelopen anderhalf jaar niets meer vernomen. Maar volgens het doorgaans goed geïnformeerde Duitse zakenblad Manager Magazin is de komende sanering van het Duitse winkelnetwerk een gevolg van de mislukking van die verkoop. “Nu moet blijkbaar aan de noodrem getrokken worden”, aldus het tijdschrift.
C&A zou in Duitsland momenteel met de verhuurders van panden onderhandelen over forse huurkortingen. De modegigant overweegt winkels die geen kortingen krijgen te sluiten.
C&A in Nederland
Marketingdirecteur van C&A Benelux Mieke van Groningen sluit niet uit dat ook Nederlandse winkels dicht moeten. “Met 117 winkels in Nederland is het openen en sluiten van bepaalde locaties een vast onderdeel van het beheer van de winkelportfolio, waarbij regelmatig op basis van prestaties en markttrends beslissingen worden genomen om relevant te kunnen blijven voor onze klant”, aldus Van Groningen.
Clemens en August (C&A) Brenninkmeijer openden hun eerste textielmagazijn in 1841 in Sneek. Tegenwoordig telt C&A 1900 winkels in Europa, Brazilië, Mexico en China, met 51.000 werknemers.
Twee jaar geleden erkende toenmalig C&A-topman Philippe Brenninkmeijer al dat het niet best ging met C&A. Het concern kampte met omzetdalingen en tegenvallende winstgevendheid, door de concurrentie van discounters en webwinkels en een wat oubollig imago.
Bron: retailtrends.nl, telegraaf.nl en fashionunited.nl
Foto: Shutterstock