Fashionbranche heeft behoefte aan meer financiële ruimte

De mode, schoenen en sport branches hebben een volgende stap gezet vwb het zoeken naar een oplossing voor de coronacrisis.

Genoemde sectoren worden extreem hard geraakt door de crisis. De wederzijdse, financiële afhankelijkheid tussen fashionretailers en -leveranciers vormt een grote bedreiging voor de bedrijfskolom.
Eerder publiceerden de verschillende branche-organisaties al een gezamenlijk statement om als retailers en leveranciers samen tot oplossingen te komen voor de liquiditeitspositie in de keten. Nu pleiten ze voor een overbruggingskredieten ter grootte van een miljard euro middels een brief aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken.

Financiering collecties
INretail, Euretco Fashion en de Mode Alliance, gesteund door MODINT, ANWR-GARANT, Vimagro, FNLS en FGHS vragen het ministerie om de sector specifieke problematiek aan te pakken met een sector specifieke regeling. In de brief wordt verduidelijkt dat fashion retailers en -leveranciers behoefte hebben aan een overbruggingskredieten van een miljard euro.

Het overbruggingskrediet is nodig voor de financiering van nog te leveren zomercollecties en voor de financiering van het uitleveren van herfst/wintercollecties komende maanden. Omdat sinds de corona uitbraak en overheidsmaatregelen geen omzet wordt gerealiseerd, ontbreekt het geld bij retailers om aan alle verplichtingen richting leveranciers te kunnen voldoen. Als nieuwe collecties vanwege financieringsproblemen niet kunnen worden geleverd kan straks het nieuwe modeseizoen niet van start gaan. Retailers calculeren daarnaast een enorm margeverlies in voor dit, en volgend seizoen. De oproep van de overheid om thuis te blijven plus de anderhalve meter economie maakt ondernemen volgens het normale business model namelijk onmogelijk.

Bron: retailtrends.nl
Foto: Shutterstock

Detailhandelsomzetten in maart voor mode, schoenen en sport:

De moderetailers (online- en offline) hebben de maand maart afgesloten met een flinke omzetafname. De omzet daalde met maar liefst 39,7% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het offline kanaal daalde met 52,2% fors. De online omzet nam af met 15,9%. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de INretail/GfK Fashionscan.De totale schoenenomzet is in maart met 31,6% gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Retailers actief in schoenen zagen de offline omzet dalen met 52,2%. De online omzet liet een daling zien van 6,9%. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de INretail/GfK Shoescan.De omzet van sportretailers die deelnemen aan de INretail SportMonitor daalde met 32,8% t.o.v. maart 2019.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over:

    Ja, ik ga akkoord met het privacy-statement van MODINT Credit & Finance.(Je kunt hier het privacy-statement inzien)