Faillissementen en overnames in de schoenenbranche

Het zijn roerige tijden in de schoenenbranche. Door de coronacrisis vanaf begin dit jaar, viel de omzet grotendeels weg en dat terwijl het al niet denderend ging in de schoenenbranche. Faillissementen en overnames wisselen elkaar dan ook af. Een overzicht.

Verschillende ketens failiet
De schoenenbranche verkeert al langer in zwaar weer. De afgelopen jaren gingen onder meer de ketens Taft, Dungelmann, Leemans, Shabbies en Fred de la Bretonière failliet. Sommigen, zoals Shabbies en Fred de la Bretonière wisten een doorstart te maken. Eind 2019 ging schoenenketen Noë failliet, maar geen doorstart te maken. Begin dit jaar was het de beurt van Van Engelen schoenen en werd deze failliet verklaard.

Sacha en Manfield
Halverwege juli van dit jaar ging de Belgische vennootschap genaamd Mayfair International Shoefashion B.V. met daarin de twee merken Sacha en Manfield failliet. Begin augustus maakte de Termeer Group bekend dat een doorstart wordt gemaakt in Belgie. De Termeer Groep is het Nederlandse moederbedrijf van onder andere Sacha en Manfield.

Sneakers
Schoenenwinkelketen Sneaker ging in juni van dit jaar failliet, maar maakt een doorstart onder dezelfde eigenaar.
Sneakers werd opgericht aan het einde van de jaren negentig en uitgebouwd tot ruim veertig winkels. De helft daarvan is in handen van franchisenemers. Ook bezit het bedrijf een hoofdkantoor met magazijnen in Waalwijk en een webwinkel. De winkelketen van de Brabantse schoenentycoon Erik Achten kwam in de problemen door de malaise in de winkelstraat, en werd genekt door de coronacrisis.
De 18 eigen winkels van het bedrijf vallen niet onder de doorstart. Wel doorgezet worden de webwinkel en het bedrijfsonderdeel dat levert aan de franchisenemers. In totaal blijven er daardoor ruim tien arbeidsplaatsen behouden. Bij de franchisenemers werken nog eens ruim 50 mensen. Die winkels kunnen nu onder dezelfde naam en met dezelfde schoenenleverancier door.

Brantano
Brantano was in België de grootste keten van het Belgisch-Nederlandse modeconcern FNG, toen FNG op 3 augustus jl. failliet werd verklaard. FNG nam in 2016 Brantano over, toen het nog in handen was van het Nederlandse Macintosh (die in 2015 failliet ging).

De Duitse winkelgroep Deichmann neemt 43 winkels van de 66 Brantano-winkels in België over. De Brantano-winkels maken vanaf 1 oktober plaats voor vanHaren, de keten waarmee Deichmann in Nederland schoenen verkoopt.

VanHaren opende de afgelopen jaren al zestien winkels in België en verdriedubbelt daar nu zijn winkelbestand. De retailer zegt dat de komende weken de details van de overname worden uitgewerkt. Zo wordt ‘zorgvuldig onderzocht’ welke betrokken Brantano-medewerkers onder de nieuwe eigenaar hun baan behouden.

Ook schoenenimporteur Theo Henkelman en groothandel Only A Shoes, dat bekend is van het vrouwenschoenenmerk Postxchange, zijn begin augustus failliet verklaard. De schoenenbedrijven zijn ook meegesleept in het faillissement van FNG. FNG nam in 2018 Henkelman over, bij gebrek aan een opvolger. Met de overname wilde FNG zijn positie in de schoenensector versterken.

Bristol
Bij kledingketen Bristol verdwijnen dit jaar en volgend jaar tientallen winkels. Ceo Elise Vanaudenhove denkt dat Bristol afslankt van 250 naar 210 winkels. Zowel in België als in Nederland gaan er verschuivingen plaatsvinden. Twintig winkels zijn niet future proof en sluiten in elk geval. Veertig andere winkels worden momenteel kritisch onder de loep genomen en er wordt gekeken naar mogelijke herlocaties, met name voor de Nederlandse markt.

Bristol leed in 2019 een verlies van 6,2 miljoen euro, met een omzet van 183,7 miljoen euro. In 2018 was deze omzet nog 197,5 miljoen.

De verschuiving en afslanking weerhouden Bristol niet van interesse in enkele Brantano-winkels. Dat laat ceo Elise Vanaudenhove weten aan De Tijd. “We blijven ook winkels openen. De curatoren zoeken nog overnemers voor 66 niet-verkochte Brantano’s. Er komt een deel van de markt vrij, en wij gaan proberen dat in te pikken”, stelt Vanaudenhove. “Wij hebben een concurrentievoordeel, want wij kennen de noden van de Belgische klanten. Zie ook dit artikel “Belgie is een lastig verhaal” van VanHaren ceo Krein Brons.

Bronnen: retailtrends.nl
Foto: Shutterstock

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: