Aantal faillissementen groeit in mei gestaag door

De maand mei laat met 429 faillissementen (waarvan er alleen al 12 betrekking hebben op B.V.’s uit Boxx groep) een kleine groei zien ten opzichte van de voorgaande drie maanden.

Nog geen reden tot alarm, maar de 12 maanden grafiek toont nog steeds een consequent stijgende lijn, en dat zal de komende tijd zeker zo blijven. In de loop van deze maand juni gaan we evenveel faillissementen zien als in heel 2021 het geval was. Kortom, voorzichtigheid blijft geboden!

Verder is het opvallend dat de rechtbank Zeeland-West-Brabant deze maand aan kop gaat met het aantal uitspraken, waar het normaal gesproken altijd een middenmoter is.

Verwachtingen voor 2024
De toename van de faillissementen is een serieus waarschuwingssignaal. Vorig jaar werd de +52% nog geweten aan een inhaaleffect na corona. Maar daar komt ook dit jaar naar verwachting nog eens +31% bij. In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard. Na Spanje is de urgentie hier het grootst. Voor 2025 is de verwachting wel dat er een stabilisering plaatsvindt, maar voor hetzelfde geld komt er toch nog een tik bovenop. Hiervoor wordt vooral gekeken naar het herstel in Duitsland, voor Nederland heel belangrijk dat dit echt van de grond komt.

Vooral MKB-bedrijven zijn de afgelopen jaren kwetsbaarder zijn geworden. Aan de inkoopkant zijn de kosten gestegen maar uit concurrentieoverwegingen worden die niet doorgerekend aan de klant. Dat gaat ten koste van de marge. Verder vallen de faillissementscijfers in Nederland ook hoger uit dan in andere landen omdat het aantal nieuwe bedrijven dat na corona is gestart, relatief hoog is. De groep van starters is normaal gesproken al goed voor de nodige faillissementen. In het huidige, stroeve economische klimaat hebben ze het extra zwaar. Ze worden voor het eerst echt op de proef gesteld.

Faillissementen in fashion, schoenen en textiel
Faillissementen in de fashion, schoenensector en textiel te volgen, kun je volgen op onze site. Klik hier om die pagina te openen.

Hulp of advies nodig bij een faillissement? Schakel MODINT Credit & Finance in. Mail naar info@modintcredit.com of bel naar +31 88 505 4700.

Creditmanagement voor de mode, sport, schoenen, textiel, home & living

Offerte aanvraag

    U wilt informatie over: