De Nederlandse winkels van Hudson’s Bay stevenen af op een sluiting of faillissement. De warenhuisketen draait in Nederland zo slecht dat een sluiting of faillissement de meest voor de hand liggende optie is.

Overname
Dit meldt het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche op basis van interne documenten van Karstadt, een 138 jaar oude Duitse warenhuisketen, dat sinds de fusie in november met de Europese tak van Hudson’s Bay, ook het moederbedrijf is van de Nederlandse filialen. Hudson’s Bay Nederland blijkt een groot zorgenkind voor Karstadt. De winkels van Hudson’s Bay zouden grotendeels verantwoordelijk zijn voor de ‘aanzienlijke verliezen’ van het Duitse moederbedrijf, alhoewel ook Karstadt zelf diep in de rode cijfers zit. Als de huidige problemen zich voortzetten, zullen de Nederlandse warenhuizen tot en met 2027 een miljard euro verlies lijden.

Duur imago
Dat het niet lekker loopt in Nederland met Hudson’s Bay was al langer duidelijk. Vrij kort na de opening van de eerste vestiging van Hudson’s Bay in Amsterdam, waren er al berichten dat de winkelketen niet aansloeg. De winkelformule en het dure imago zouden maar matig aanslaan bij het Nederlandse publiek.

Hudson’s Bay maakte begin dit jaar nog bekend zijn Nederlandse winkels op de schop te nemen om het tij te keren. Daarbij werd gesproken over een herpositionering. Zo moest de “klantenbasis” worden verbreed en werd de grootte van de winkels aangepast. In maart opende Hudson’s Bay nog twee nieuwe warenhuizen in ons land. De keten heeft nu vijftien winkels.

Bronnen: retailtrends.nl, nu.nl en volkskrant.n