Vidrea Retail laat bij zijn faillissement een schuldenberg van zeker 43 miljoen euro na. Het modeconcern stond vorig jaar miljoenen in het rood en een doorstart komt er niet.

Tegenover de miljoenenschuld staat een boedelsaldo van slechts 283 duizend euro. De Belastingdienst heeft nog bijna 2,9 miljoen euro te goed van het bedrijf achter Miller & Monroe, ander preferente crediteuren samen nog 2,75 miljoen. De banken wachten nog op een kleine 2,7 miljoen euro. Daarnaast zijn er nog bijna 450 andere schuldeisers die samen meer dan 35 miljoen euro te goed hebben.

Vidrea Retail maakte in zijn eerste jaar nog een winst van vijf ton op een omzet van 31,6 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de omzet 37,5 miljoen euro, maar stond het bedrijf 3,5 miljoen euro in het rood.

Geen doorstart
Bestuurder Lex Hes meldde zich kort na het faillissement met een doorstartplan, maar de curatoren lieten weten daarover niet te willen praten zolang er onduidelijkheid is over de aanspraken van leveranciers met eigendomsvoorbehouden. De curatoren hebben intussen zelf de mogelijkheden voor een doorstart onderzocht en een aantal partijen heeft zich gemeld, maar dat heeft nergens toe geleid. Begin deze maand zijn de winkels gesloten, omdat op 1 augustus de arbeidsovereenkomsten met de medewerkers afliepen.

Wat er met de resterende voorraad gaat gebeuren, wordt nog onderzocht. Leveranciers met een eigendomsvoorbehoud krijgen de kans hun voorraden terug te nemen. Voor zover dat niet gebeurt, zal deze op een andere, nog onbekende manier worden verkocht.

Het bedrijf had in totaal 72 winkels in Nederland, waarvan het de huur niet heeft opgezegd. De eigenaren van 37 panden hebben dat inmiddels wel gedaan. De huurverplichtingen bedragen zo’n zevenhonderdduizend euro per maand.

De oorzaak van het faillissement is volgens het bestuur dat financiers niet bereid waren aanvullende financiering te verstrekken. Daarnaast wordt gewezen op het faillissement van de Duitse zustermaatschappij in maart. Vidrea leverde daar kleding aan en kwam door de problemen in Duitsland in liquiditeitsnood.

Bron: retailtrends.nl