Vidrea Retail BV, het moederbedrijf van Miller & Monroe, heeft gisteren (15 april) uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam. Het moederbedrijf heeft in Nederland 72 winkels en heeft zo’n 550 werknemers in dienst.  Alle winkels van Miller & Monroe blijven voorlopig geopend.

Meer tijd
Het bedrijf is de afgelopen maanden naar eigen zeggen in moeilijkheden gekomen doordat de Duitse tak op 1 maart uitstel van betaling heeft gekregen. Dit was volgens Vidrea noodzakelijk gezien de gevolgen voor de Duitse zusterorganisatie van het eerdere faillissement van de vorige eigenaar Sempione Fashion in Zwitserland.  Als gevolg hiervan kon de Duitse zusterorganisatie niet langer aan haar financiële verplichtingen jegens Vidrea Retail voldoen.
Vidrea verwijst verder naar ‘een negatief artikel’ over het bedrijf in het FD, vorige maand, dat de positie van het bedrijf snel verder zou hebben verzwakt. Leveranciers eisten daardoor onmiddellijke betaling van rekeningen. Vervolgens zegde huisbank ABN Amro eind vorige week de rekening-courantfaciliteit op. Hierdoor restte Vidrea geen andere mogelijkheid meer dan uitstel van betaling aan te vragen. “De directie hoopt hierdoor de tijd te krijgen om, samen met de nog te benoemen bewindvoerder, de activiteiten te kunnen voortzetten en een faillissement te voorkomen,” aldus het statement van Vidrea Retail BV. Het bedrijf benadrukt dat het met de procedure hoopt op meer tijd om met crediteuren te spreken en dat het absoluut geen portaal ‘naar het einde is, maar juist hoop op een herstructurering’.

Duitsland
Vidrea Deutschland GmbH vroeg begin maart al uitstel van betaling aan. Het doel is om een herstructurering concept op te zetten die zoveel mogelijk banen en winkels behoudt. In een gesprek met topman Lex Hes kwam naar voren dat tussen de 40 en 60 winkels in Duitsland zullen sluiten als gevolg van de herstructurering. Terwijl de Duitse tak in surseance verkeerde, sloot moederbedrijf Victory & Dreams International Holding op 20 maart een overnameovereenkomst  voor het modemerk Bonita van de Tom Tailor Group.

Vidrea groeide door overnames in Nederland, Duitsland en Oostenrijk razendsnel uit tot een modebedrijf met honderden winkels. Eerder voegde het bedrijf de Nederlandse en Duitse winkels van Charles Vögele en modeketen Witteveen toe aan zijn portfolio. Regelmatig kwam het bedrijf in opspraak, omdat leveranciers en pandverhuurders stelselmatig te laat zouden worden betaald. Verschillende schuldeisers vroegen al het faillissement aan voor het modebedrijf.

Bron: fashionunited