Victory & Dreams Holding is donderdag failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Deze vennootschap is pandhouder van de voorraden van Vidrea Retail en merkhouder van Miller & Monroe.

De faillietverklaring is een gevolg van de vele procedures die momenteel gevoerd worden rond het faillissement van Vidrea Retail, het bedrijf achter de winkels van Miller & Monroe. De curatoren zeggen volgens eigenaar Lex Hes een vordering te hebben op de holdingmaatschappij, terwijl de holding op zijn beurt een vordering claimt op Vidrea Retail. Een accountantsrapport, waarin de laatstgenoemde vordering wordt bevestigd, hebben de curatoren volgens Hes naast zich neergelegd.

Modeketen Witteveen valt deels onder Victory & Dreams Holding, maar is een zelfstandige vennootschap. Deze formule is niet failliet. “Wat de gevolgen voor Witteveen zijn is op dit moment niet duidelijk”, aldus Hes. De curatoren hebben volgens hem geprobeerd ook die keten failliet verklaard te krijgen, maar dat verzoek is door de rechtbank in augustus afgewezen.

Het faillissement van het modebedrijf gaat gepaard met veel juridische procedures, die volgens Hes nog wel drie tot vijf jaar kunnen duren.

Vidrea Retail had eerder de rechtszaak verloren die het concern had aangespannen tegen de curatoren die het faillissement van Miller & Monroe afhandelen. De rechtbank laat weten er vertrouwen in te hebben dat de curatoren het faillissement naar behoren afwikkelen. Dat blijkt uit een uitspraak deze week die werd opgemerkt door Quote.

Vidrea spande een rechtszaak aan met als doel het ontslag van de aangestelde curatoren. Het modeconcern stelde onder meer dat de curatoren waren gestart met de verkoop van de in beslag genomen kledingvoorraad, wat in strijd zou zijn met de wet. Daarnaast reageerden de curatoren niet op het bod dat het concern had gedaan op het terugkopen van de onderneming.

In de uitspraak laat de rechtbank weten het verzoek van Vidrea Retail af te wijzen. De rechter vindt dat de beslaglegging op de kledingvoorraad, om zo onder meer schuldeisers en personeel te betalen, niet als misdrijf kan worden gezien. Daarnaast ziet de rechter het niet ingaan op het bod van Vidrea onvoldoende als reden tot ontslag van de curatoren. De rechtbank vindt het begrijpelijk dat de curatoren niet binnen een dag op het bod konden ingaan, gelet op ‘de gebrekkige administratie binnen het concern’.

Uit het eerste faillissementsverslag van de curatoren bleek dat Vidrea Retail bij zijn faillissement een schuldenberg van zeker 43 miljoen euro naliet. Het modeconcern stond vorig jaar miljoenen in het rood en een doorstart komt er niet.

Bron: retailtrends.nl