Directeur Frans van der Hoorn: ‘Modint Credit & Finance vestigt zich bewust in modestad Arnhem op het IPKW’

Ruim 80 jaar is MODINT Credit & Finance de specialist op het gebied van creditmanagement in fashion, sport, schoenen, textiel & home & living branche. De oorsprong van MODINT Credit & Finance vindt zich in branchevereniging Modint waarbij zo’n 500 fabrikanten, importeurs, agenten en groothandelaren in kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur)textiel aangesloten zijn. Gezamenlijk realiseren ze een omzet van zo’n acht miljard waarvan 50% export. Drie jaar geleden is MODINT Credit & Finance middels een Management Buy Out afgesplitst van de branchevereniging en opereert nu volledig zelfstandig.

Creditmanagement
Frans van der Hoorn: “Modint richt zich van oudsher op de modebranche met een bewezen creditmanagementconcept. In de crisis heeft de branche flinke klappen gekregen. Wij gaan uit van een duurzame relatie: we willen voor onze opdrachtgevers op een zodanige manier geld incasseren zonder de relatie te verstoren. Ons uitgangspunt is om het bedrijf en de handel te laten bestaan. Modebedrijven hebben het zwaar gehad. We zijn zacht op de relatie maar uiteindelijk wel hard op de afspraken. Ten langen leste moet er wel betaald worden.”

Preventieve maatregelen
Commercieel directeur Jeroen Leijser: “Zorg daarom voor preventieve maatregelen. Stel duidelijke leverings- en betalingsvoorwaarden op. Wij helpen bedrijven hierbij. Wees ook niet te gebrand op handel. Het lijkt aanvankelijk aantrekkelijk om alle rekken in een kledingzaak vol met jouw kleding te hangen. Maar als het mis gaat, gaat het gelijk goed mis. Weet dus met wie je zaken doet en laat een kredietcheck uitvoeren. Verspreid je risico en sluit zo nodig een kredietverzekering af. Naast het opstellen van leverings- en betalingsvoorwaarden, geven we juridisch advies, voeren we debiteurenbeheer uit, verzorgen we incasso, verstrekken we financieringen onder private label en sluiten we in samenwerking met Euler Hermes kredietverzekeringen af. Met een kredietverzekering dek je het risico van wanbetaling af. Je kunt je omzet zo verzekeren. Een geruststellende gedachte.”

Marktleider
Operationeel directeur Charrel van den Bovenkamp: “Wij zijn marktleider in de branche. Hierdoor hebben we zicht op het betaalgedrag van ruim 200.000 bedrijven in binnen- en buitenland. Deze informatie wisselen we uit met Euler Hermes. Je kunt door ons een creditcheck uit laten voeren om een inschatting te maken van het kredietrisico van een afnemer. Samen hebben we een lijst gecreëerd van wanbetalers. Niemand wil op deze zwarte lijst staan, omdat het handelen bemoeilijkt. Wij kunnen dit als pressiemiddel gebruiken bij een incassotraject. Nogmaals, wij zijn er niet op uit, om bedrijven failliet te laten gaan. Maar het uiteindelijke doel is wel incasseren van de gelden.”

CRDT
Frans: “Onze aanpak is succesvol. Daarom hebben we onze dienstverlening uitgebreid met het label CRDT. Onder deze naam richten wij ons op andere sectoren dan de mode. Denk aan het MKB, zakelijke dienstverlening, et cetera. We werken internationaal en hebben kantoren in Nederland en Duitsland met een eigen GmbH. Benelux en DACH zijn de EU-regio waar wij ons in het bijzonder op richten. Ons huidige pand in Zeist krijgt een andere bestemming. Daarom verhuizen we naar Arnhem. Het is dé modestad van Nederland met Hogeschool ArtEZ, modekwartier Klarendal en door bekende ontwerpers zoals Victor & Rolf, Marcel Wanders en Spijkers & Spijkers. Ook is Arnhem de toegangspoort tot Duitsland. In de jaren ’60 werd op bedrijventerrein IPKW kunstzijde gemaakt en nu door Low & Bonar tapijtvezels. Hiermee zijn we back to the roots. Tegenwoordig staan clean-tech, duurzaamheid en de circulaire economie centraal. Creativiteit en innovatie vieren er hoogtij. De mode-industrie heeft een minder goede naam op het gebied van duurzaamheid. Wij willen met deze vestigingslocatie een duurzaam statement maken. Zoals we ook doen met debiteurenbeheer en minnelijke incasso. Try us and find out.”

Bron: www.arnhem.business
Gepubliceerd op: 10 januari 2018 | Artikel uit Arnhem Business editie 01-2018