De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay verkoopt zijn winkels in Europa voor ca. 1 miljard euro. Wat er met de vijftien Nederlandse Hudson’s Bay-filialen gaat gebeuren, is onduidelijk.

Begin deze week werd bekend dat het Oostenrijkse Signa voor 1 miljard euro alle aandelen van de Duitse en Belgische tak koopt, maar dat het Nederlandse Hudson’s Bay weer terugkeert bij het Canadese moederbedrijf HBC.

Hudson’s Bay droomde drie jaar geleden van zestig warenhuizen in Nederland en een omzet van een miljard. Al snel ging het aantal gewenste winkels terug naar twintig. Het werden er uiteindelijk vijftien, waarvan enkele pas net open zijn. Nu dreigt dus sluiting voor (een deel van) deze vestigingen. Vorig jaar leden de Nederlandse vestigingen zo’n 80 miljoen euro verlies.

Marktonderzoek
Stefan Fanderl, die onder meer Hudson’s Bay Nederland leidt, wijt de naderende ondergang vooral aan een beperkt voorafgaand marktonderzoek. Volgens hem begrijpt niemand de keuze voor het starten van een nieuwe formule zonder het analyseren van de gekozen markt.’De meeste Nederlanders zullen Hudson’s Bay niet missen als de keten verdwijnt.’

Zelfstandig in Nederland beginnen was een goed idee, maar is het volstrekt verkeerd uitgevoerd. HBC heeft goede waar, maar dure waar. Oude V&D-ers kenden hun warenhuis niet terug en bleven weg. En nieuwe kwamen niet, omdat ze HBC naast De Bijenkorf niet bijzonder genoeg vonden. Daarnaast besloot HBC geen kortingen te geven en geld te besparen op reclamecampagnes (De Telegraaf).

Faillissement
Hudson’s Bay heeft de eigenaren van de veelal voormalige V&D-winkelpanden over de streep getrokken om de kosten voor de verbouwingen op zich te nemen. In ruil daarvoor zijn de Canadezen akkoord gegaan met zeer langdurige huurcontracten. De enige manier voor Hudson’s Bay om onder zijn zeer langdurige huurcontracten uit te komen, is daarom een faillissement (FD).

Intussen is er ook een plan om Hudson’s Bay van de beurs te halen. De aandeelhouders die een bod hebben gedaan, worden geleid door de huidige topman Richard Baker. Die groep heeft 57 procent van de aandelen in handen.

Bronnen: fd.nl, telegraaf.nl, retailtrends.nl
Foto: indebuurt.nl