Hudson’s Bay sluit nog voor het einde van het jaar haar vijftien warenhuizen in Nederland. Ruim 1400 medewerkers wordt per 31 december 2019 ontslag aangezegd.

Onhoudbare situatie
‘Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders in HBC besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019′, valt te lezen in een brief namens de Hudson’s Bay Companys (HBC), de eigenaar van de Nederlandse winkels.  Het FD onthulde het voorgenomen einde van de warenhuisketen afgelopen weekend op basis van een brief van de aandeelhouders. Het bedrijf zelf zegt nog in gesprek te zijn en wil verder niet reageren op de berichtgeving.

Vakbond CNV laat weten dat alle 1.424 medewerkers hun baan dreigen te verliezen. De vakbond spreekt van een „bitter einde”. Hudson’s Bay zou werken aan een sociaal plan en een afvloeiingsregeling (FD).

Ambitie
Hudson’s Bay opende in 2017 de eerste winkels in Nederland. De warenhuisgigant trok in verschillende steden in de prominente panden waar voorheen winkels van het failliete V&D zaten. Ook nam Hudson’s Bay een groot deel van het personeel van V&D over. Het bedrijf mikte op zestig warenhuizen en een omzet van €1 mld. Uiteindelijk werden het vijftien warenhuizen.
Het Canadese moederbedrijf had de ambitie om „hét warenhuis van de toekomst” neer te zetten, maar al snel werd duidelijk dat de winkels niet goed liepen. Volgens vakbond CNV waren de plannen ambitieus. „Te ambitieus wellicht.”

Hudson’s Bay richtte zich op millennials, jongeren geboren tussen 1980 en 2000, maar hanteerde prijzen die maar weinig twintigers en alleen de meest welvarende dertigers kunnen betalen. Misschien geen Bijenkorf, maar toch zeker ver boven het middensegment. Al op openingsdag verklaarden bezoekers desgevraagd dat ze betwijfelden of de collectie op de schappen – veel jurken van tegen de driehonderd euro en lingerie met prijzen van drie cijfers – wel aansloot bij de beoogde doelgroep (Volkskrant).

Verkoop Europese tak
Het vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland komt niet geheel onverwacht. In juni maakte moederbedrijf Hudson’s Bay Company bekend zijn Europese tak te verkopen. De Duitse en Belgische winkels van het concern kwamen in handen van de Oostenrijkse investeringsmaatschappij Signa. Maar Signa had geen interesse meer in de Nederlandse winkels. Daardoor kwamen de warenhuizen nu volledig onder de Canadese Hudson’s Bay Company te vallen. Daarmee leek het lot van de Nederlandse vestigingen, die ook nog eens zwaar verlieslijdend waren, bezegeld (FD).

Bronnen: fd.nl en volkskrant.n