De zes winkels van Noë zijn gesloten. De plannen voor een mogelijke doorstart gaan niet door.

Over Noë
Begin september 2019 werd schoenenketen en -producent Noë failliet verklaard. Het label had winkels in Amsterdam, Amstelveen, Breda, Den Haag, Haarlem en Maastricht. Nog niet zo lang geleden opende het schoenenlabel een brandstore in onze hoofdstad. Het bedrijf werd opgericht in België maar werd enkele jaren geleden overgenomen door een Nederlandse partij. Noë bracht een never out of stock-collectie van ongeveer 30 basismodellen, die in meer dan 88 kleuren verkrijgbaar zijn. In november 2018 breidde het bedrijf uit met een nieuw label: de N Collectie.

Onderhandelingen
Afgelopen weken zijn er meerdere gesprekken gevoerd met verschillende partijen om de schoenenketen voort te zetten. “Helaas heeft dat niet geleid tot resultaat. We hebben de winkels nog enkele weken open gehouden om te kijken wat er mogelijk was, maar ook die zijn nu op slot”, vertelt Pieter de Koning, de curator. De partijen die aanvankelijk interesse hadden, zagen te weinig ‘heil’ in Noë.

Ontslag
Het ontslag voor de medewerkers is daarmee definitief geworden. “Gelukkig heb ik al van enkele medewerkers gehoord dat ze een nieuwe baan hebben gevonden,” zegt De Koning. Hij is nu bezig met de afwikkeling van het faillissement: “We gaan de nog lopende huurovereenkomsten afwikkelen en we hopen de voorraad in één keer te verkopen.”

Wholesale
De wholesaletak is met het faillissement ook omgevallen. “De leveringen voor herfst-winter zijn nog gedaan. Een klein deel van de collectie staat nog in Italië, daar voert de producent nog retentierecht op uit. Wellicht dat die items nog naar het Antwerpse filiaal gestuurd kunnen worden. De Belgische tak is ook eigenaar van de webshop, dus die is ook nog in gebruik,” aldus De Koning.

Belgische tak
Het Antwerpse filiaal blijft (voorlopig) nog wel geopend, zo licht De Koning toe: “Die winkel viel onder een Belgische vennootschap. Mogelijk biedt dat kansen voor de overdracht van voorraad. Het is nog even afwachten wat het voor gevolgen heeft voor de Belgische tak van Noë, gezien er veel structuren wegvallen, de productie was bijvoorbeeld ook ondergebracht in het Nederlandse bedrijf. Het Belgische bedrijf zit momenteel nog in een overgangsfase waarin zij zelf op zoek moeten gaan naar alternatieven voor activiteiten die de Nederlandse tak eerder uitoefende, zoals de productie.”

Schuld
Begon oktober werd al bekend dat er bijna 1 miljoen euro aan schulden uitstaan bij het failliete Noë. Zo heeft investeerder Dutch Growth B.V. nog een geldbedrag tegoed van € 750.000,00. Daarnaast krijgt Investormatch ook nog € 48.353,53 van Noë. De Belastingdienst heeft een vordering van € 65.603,00 uitstaan en een totaal van negen concurrerende crediteuren hebben samen een bedrag openstaan van € 87.066,52. Dat is een totale schuld van ruim 951 duizend euro.

Bron: schoenvisie.nl en retailtrends.nl